Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori plaši se gubitka monopola u nekim stvarima, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović i poručio da neće biti nikakvog bezakonja i otimanja imovine.

Objavljeno: 20. 07. 2019 - 11:55

On je podsjetio da su zakon o slobodi vjeroispovijesti prihvatile sve vjerske zajednica u Crnoj Gori, osim SPC, koja naročito potencira pitanje imovine.

Darmanović je kazao da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima, dodajući da smatra da nema opasnosti koje potencira SPC u Crnoj Gori. 

“Mislim da je nešto drugo posrijedi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona", rekao je Darmanović za Glas Amerike.

On smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je SPC a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je ministar vanjskih poslova.

Govoreći o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC "prije svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda vjerski".

On je, komentarišući istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava, koje pokazuje da je opala podrška građana članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali i nizak nivo povjerenja u institucije, kazao da je uspona i padova uvijek bilo.

“Opadanje povjerenja u EU vrlo brzo se može vratiti. Možda je neuspjeh u politici proširenja u ovoj godini, zatim neki stavovi koji se mogu čuti od najviših predstavnika EU otvaraju pitanje ne samo među političarima, nego i građanima na Zapadnom Balkanu o čemu se tu zapravo radi", rekao je Darmanović.