Jakup Krasnići pozvan u Hag

Pred Specijalnim sudom će se 24. jula pojaviti i bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), bivši predsjednik Skuptine Kosova i sada predsjedavajući Nacionalnog vijeća Socijaldemokratske inicijative, Jakup Krasnići.

Objavljeno: 20. 07. 2019 - 15:23

On je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom.

“Osjećam se moralno obavezan da vas obavijestim da sam dobio poziv od Specijalnog tužilaštva Specijalnog suda u Hagu da se pojavim 24. jula 2019.”, napisao je Krasnići na Fesjbuku ne objašnjavajući u kom je svojstvu pozvan, kao svjedok ili osumnjičeni.

U tekstu koji je objavio ocjenjuje da je po njegovim ubjeđenjima, Specijalni sud koji je osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija koji je usvojio Savjet Evrope, ” koncipiran u Beogradu sa klevetom i lažima, sa motivom i svrhom kompromitovanja i inkriminacije pravednog rata”.

“Vjerujući u pravdu, uvjeren da je istina da je za vrijeme rata na Kosovu, Srbija počinila genocid, dok će njegove monstruozne konstrukcije za OVK biti odbačene, ja ću biti tu da dam svoj doprinos osvjetljavanju istorijske istine. Međutim, to je katastrofa i ironija takve vrste da se, umjesto da se Srbija suočava sa pravdom za zločine protiv čovječnosti i genocida sa pravdom suočavaju pripadnici OVK”, smatra Krasnići.