Venecija: Turisti zbog kafe platili kaznu od 950 eura

Par njemačkih turista pokušao je da skuva kafu u blizini venecijanskog mosta Rialto zbog čega su kažnjeni sa 950 eura, pa im je naloženo da napuste grad.

Objavljeno: 20. 07. 2019 - 18:51

Dvoje Berlinaca starih 32 i 35 godina smjestili su se na dnu stepeništa čuvenog mosta da bi skuvali kafu na rešou. Pošto ih je neki lokalni stanovnik prijavio, mlade turiste je ubrzo uhapsila policija i kaznila ih sa 950 eura zbog neprikladnog ponašanja.

Takođe im je rečeno da napuste grad, u skladu sa nedavno usvojenom odlukom gradskog vijeća. Od kako je ta mjera u maju usvojena, primjenjena je 40 puta.

"Veneciju treba poštovati, a nepristojni ljudi koji misle da dođu ovdje i rade što god požele treba da znaju da će, zahvaljujući lokalnoj policiji, biti uhapšeni, kažnjeni i istjerani", rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro.

Propis usvojen u maju tiče se pravila pristojnog ponašanja, čistoće, i bezbjednosti koja treba da se poštuje u gradu suočenim sa masovnim turizmom i njegovim posljedicama po kanale i najposjećenija mjesta.

Predviđeno je niz zabrana, poput zabrana piknika na određenim lokacijama, kupanje u fontanama ili šetnje bez majice, kao i visoke kazne, uključujući i protjerivanje onih koji pravila krše.

Venecija u svom istorijskom centru ima 55.000 stanovnika, a godišnje je posjeti oko 30 miliona turista.