(VIDEO) GRBOVIĆ: Opštinski budžet u suficitu, nezaposlenih manje za 30%.

“U prvoj polovini godine već preko 60% budžeta ostvareno”, rekao je za Infobiro Veselin Grgović, predsjednik opštine Nikšić.  

Objavljeno: 21. 07. 2019 - 12:40

“U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u budžetu od preko 4 miliona eura i uspjela da uz smanjenja troškova, u tekuću godinu prenese 6 miliona eura, što je poslije teških godina, konačno veliki uspjeh grada. Takvi rezultati su nastavljeni i u 2019. Pa je u prvoj polovini godine već preko 60% budžeta ostvareno i realno je očekivati da će se premašaj ponoviti i u ovoj godini”, rekao je on.

niksic-finalni-radovi

Grbović je rekao da je za godinu dana nezaposlenost sa prošlogodišnjih 18%, sada svedena na 12,5%. “Mislio sam da ćemo da kraja mandata uspjeti da nezaposlenost svedemo na 12%, ali mi smo već blizu te cifre”, rekao je on.

Kako je dodao, tokom 2018. godine su realizovali 27 značajnijih investicija u opštini, a u toku je realizacija 31 investicije.

On je najavio da je u planu je izgradnja novih sadržaja koji nedostaju gradu. “Tako će se uz pomoć Centralne evropske banke, koja je obezbjedila 3,7 miliona eura, biti izgrađen Dom za stare za 206 korisnika u kojem će biti zaposleno 100 Nikšićana, a za šta je obezbjeđen prostor iza Trebjese. Očekujemo i izbor izvođača zapadne tribine stadiona fubalskog kluba „Sutjeska“, kako bi se i utakmice naše reprezentacije mogle igrati u Nikšiću. Za to je fudbalski savez donirao milion i po eura. Takođe, raspisujemo tender za rekonstrukciju zgrade KUD „Zahumlje“ koje je proslavilo 120 godina postojanja i jedna je od najstarijih kulturnih institucija u CG, za šta je dobila orden od predsjednika CG, Mila Đukanovića. Naravno i naša zgrada Opštine je predmet rekonstrukcije i radovi će biti završeni do 18. septembra, Dana opštine. Radovi su u Nikšiću intenzivni i u ulici V Proleterska, radi se i ulica Novice Cerovića, a u planu je i rekonstrukcija ulice Krsta Kostića, kao i radovi na ulicama u mjesnoj zajednici Župa, koju sada finansira Opština, a biće završeni u narednoj godini. U narednom periodu biće asfalirano 11,5 km puteva i radiće se još manjih vodovoda za zaseoke, a poslovni centar kod pijace, čiji su prostori već izdati donijeće centru grada novi šarm”, rekao je on.

niksic-postavljanjw-fasade

Kako je dodao, najznačajniji projekatje  je park vjetrenjača na Gvozdu, koji ćem poslije parka vjetrenjača na Krnovu realizovati i tako dodatno stabilizovati budžet Opštine. “Strani investitori su zainteresovani za ulaganja. Posebno nas raduje izgradnja puta od Cetinja prema Nikšiću, kao i put od 17 km od Vilusa do Trubjele”, rekao je on.

Grbović je rekao da je za godinu dana nezaposlenost sa prošlogodišnjih 18%, sada svedena na 12,5%. “Mislio sam da ćemo da kraja mandata uspjeti da nezaposlenost svedemo na 12%, ali mi smo već blizu te cifre”, rekao je on.

Grbović je u intervju govorio i o realizovanim investicijama, turuzmu, sportu. Pogledajte u videu: