Uskoro prvi crnogorski sajt ljekovitih biljaka


Dva mladića iz Nikšića, studenti pete godine farmacije, rade na prvom crnogorskom internet sajtu ljekovitih biljaka.

Objavljeno: 21. 07. 2019 - 20:29

Oni već godinu obilaze naše planine i skupljaju dragocjeni materijal kako bi na jednom mjestu građanima otkrili čudesni svijet ljekovitih biljaka, ali istivremeno i promovisali dvilje ljepote Crne Gore.

Za ljekovita svojstva biljaka koje nas okružuju ljudi se interesuju od pamtivjeka. Da se za mnoge bolesti ljekovi nalaze baš u prirodi vjeruju i Nikšićani Vladimir i Nikola, studenti farmacije koje smo zatekli na Vučju u misiji popisivanja ljekivitih biljaka sa crnogorskog podneblja.

"Ovdje imamo jednu interesantnu biljku, latinski Gentiana kruciata, mi je zovemo prostrel. Biljka jeste veoma poznata, a koristila se za liječenje antraksa ili prostrela", kaže za TVCG student farmacije Vladimir Burić.

Tokom studiranja kažu, imali su dosta problema da nađu na jednom mjestu podatke o biljkama koje su ih zanimale, pa se tako i rodila ideja o prvom crnogorskom sajtu ljekovitih biljaka, na čemu predano rade već punu godinu.

"Cilj je da se napravi sajt koji bi govorio o ljekovitim biljkama, njihovom opisu, kako da se nađu u prirodi, pa nasatavk sa lejkovtim djestvom, kontraindikacijama", objašnjava student farmacije Nikola Ognjenović.

Danas nam intrenet dosta pruža tako da postoje određene aplikacija koje nas prate i u trenutku bilježe lokaciju gdje se nalazimo i to pišemo potom na sajtu da bi sjutradan ljudima olakšali pristup toj biljci.

Starim narodima biljke su bile jedini ljekovi, ali ni danas nije malo onih koji ih svakodnevno koriste za ublažavanje i liječenje raznih zdravstvenih tegoba.

"Naravno, mora se voditi računa o tome da se uspostavi tačan bilans i da se adekvatne biljke kombinuju sa pravim sintetskim ljekovima koji se koriste u terapiji", navodi Burić.

"Crna Gora je prva u Evropi kada je riječ o zastupljenosti i gustini ljekovitog bilja po jedinici površine, a da smo, kao veliki paradoks, drugi u Evropi po upotrebi sintetskih ljekova", zaključuje Nikola Ognjenović.

Na sajtu će posjetici moći da saznaju i kako pravilno brati biljke, kako ih sušiti, čuvati…

Uz sve to vjeruju da će se na ovaj način iznova otkrivati i turistički promovisati divlje ljepote Crne Gore.