Svi da se dobro zabrinu

Pad povjerenja u institucije, lidere stranaka, EU, Vladu – posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da, ako ne slijede samo uskostranačke interese, niko u Crnoj Gori ne može biti zadovoljan podrškom koju su joj dali gradjani i da vladajuća elita, ali i opozicioni lideri, treba da se dobro zabrinu.

Objavljeno: 22. 07. 2019 - 00:00

Iako se nezvanično mogu čuti osporavanja istraživanja CEDEM-a i od strane samog DPS- a, ne treba zaboraviti da su se njihove projekcije na izborima pokazivale kao krajnje pouzdane i u granicama dozvoljene greške. Opozicija, tradicionalno, kada istraživanja nijesu na njihovom fonu tvrdi da su naručena.

DPS ćuti, ali radi : Istraživanje je pokazalo pad rejtinga DPS-a, i to priličan. Ta stranka tako ima nikad manju podršku od 34 odsto i samo za pola godine je pala za 7,5 odsto. Pad podrške je krajnje očekivan i na to ukazuju i predstavnici CEDEM-a koji su radili istraživanje. Afera Koverta, optužbe odbjeglog biznismena Duška Kneževića dobro su uzdrmali tu stranku, iako njeni čelnici javno govore da ih, za razliku od ranijih, nijesu ni dotakle. Protesti i i hiljade ljudi na ulicama pokazali su nezadovoljstvo ljudi, koje ne vidi samo onaj koji to ne želi.

Stručnjaci koji su radili istraživanje ističu i da je na rejting DPS-a uticao Zakon o slobodi vjeroispovijesti i sukob sa Mitropolijom, ali i zvaničnom Srbijom. Odavno se zna da i medju DPS članstvom, ali i funkcionerima, ima onih koju su naklonjeni mitropolitu Amfilohiju i SPC, kao i da nijesu baš svi zdušno podržali Vladin predlog zakona.

DPS je istraživanje mudro odćutala, ali izgleda da su u toj stranci ipak svjesni da im baš ne cvjetaju ruže. Zato već mjesecima rade na terenu i uveliko rade na podmadjivanju kadra uoči partijskog kongresa i parlamentarnih izbora, do kojih ipak ima dosta vremena.

istrazivanje

Demokrate kritikuju: Veliki pad su zabilježile i Demokrate - 6,1 odsto, tako da, prema istraživanju, tu stranku sada podržava 14,6 odsto.

Ta stranka je pokazala da joj najbolje idu sukobi sa političkim partnerima u gradovima u kojima vrše vlast i očigledno je da je dio pristalica to prepoznao i kaznio ih, bez obzira na ogromnu medijsku podršku koju imaju. Jasno je i da više nijesu miljenici Delegacije EU koja je tražila da se vrate u parlament i da rade na izbornim zakonima, na što su se oni oglušili. Da ne budemo zluradi, ali ima i onih koji kažu da je za njih bolje što su van parlamenta, jer bi onda gradjani vidjeli što ustvari misle i koliki su im politički kapaciteti.

Demokrate su, naravno, odmah saopštile da je istraživanje naručeno iz DPS-a, da je lažno i da podrška njihovoj partiji prelazi i 20 procenata.

DF trenutno zadovoljan: Trenutno, istraživanjem bi mogli da budu zadovoljni u DF-u. Taj savez je povećao podršku na 15,6 odsto, ili za 5,5 odsto. Povećanju rejtinga je nesumnjivo doprinijela presuda u slučaju pokušaja terorizma i ogorčenja dijela gradjana na kaznu od pet godina zatvora i sumnje u pristrasnost sudstva.

Osim toga, DF učestvuje u radu parlamenta i zapaljivom retorikom sigurno dobija glasove odredjenog broja radikalnijeg biračkog dijela.

Istraživanje je pokazalo i pad rejtinga političara. Najpopularniji je i dalje predsjednik Milo Đukanović, koji uglavnom dobija ili ocjene jedan ili pet, što pokazuje da oštro dijeli javnost. 

djukanovic

Pada povjerenje u institucije: Pad povjerenja imaju i sve institucije osim vojske, koja ima blagi rast.  Gradjani najviše povjerenja imaju u obrazovanje i SPC.

Srpska pravoslavna crkva je ipak zabilježila pad od skoro tri odsto, tako da u tu instituciju povjerenje ima oko 47, 8 odsto gradjana dok CPC ima povjerenje 16, 4 odsto gradjana. Istraživanje je pokazalo i da 46,6 gradjana smatra da treba da postoji samo SPC, dok njih 4,9 smatra da treba da postoji samo Crnogorska pravoslavna crkva.

Iako je istraživanje objavljeno u jeku najava predsjednika Mila Djukanovića da treba obnoviti autokefalnu CPC i da će na tome raditi svidjelo se to nekome ili ne, očigledno je da su u vrhu vlasti svjesni raspoloženja gradjana. U tom smislu i treba čitati izjavu Djukanovića da će taj proces trajati godinama i da je slična situacija bila sa projektom nezavisne Crne Gore.

Istraživanje je pokazalo i da 44,8 odsto gradjana misli da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, dok 30,1 njih smatra da ide pravim. Ostali ili ne znaju, ili ne mogu da se izjasne.

Raste nezadovoljstvo radom Vlade: Veći je boj gradjana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, pokazalo je istraživanje. Tako je veoma nezadovoljno radom vlade 31,5 odsto gradjana.

Ovi podaci takodje ne čude. Portal Analitika je već pisao da u Crnoj Gori, prema podacima CBCG, plate stagniraju već devet godina, iako je došlo do zavidnog rasta ekonomije. Tako su ekonomisti iz Centralne banke izračunali da je najveća realna zarada u Crnoj Gori bila ona isplaćena 2010. godine. Od tada je razliku od nekih tridesetak eura pojela – inflacija.

Država, koja se još drži mjera štednje, nije stvorila stimulativan okvir za rast zarada. Dok su države regiona više puta povećavale minimalce i uvodile neoporezovane djelove zarada, sve u cilju povećanja plata, dotle se naša izvršna vlast tri godine premišljala i na kraju, reklo bi se sa zakašnjenjem, povećala najmanji minimalac u regionu na 222 eura.

Sve više mladih i školovanih odlazi, a zvanični podaci pokazuju da je samo u posljednje tri godine Njemačka crnogorskim građanima izdala oko 3.000 radnih dozvola. Toliko ne zapošljava nijedna kompanija u Crnoj Gori.

vlada-125-1

Ne čudi ni pad podrške u EU- tako 58 odsto ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude u EU, što je pad poverenja u odnosu na decembar 2018. godine, kada je za ulazak u EU bilo 63,3 odsto.

Posljednje izjave najviših evropskih zvaničnika koji upozoravaju da nema proširenja dok se EU unutar sebe ne konsoliduje, ali i pregovori koji traju najduže od svih zemalja (već pregovaramo sedam godina) sigurno su uticali na pad podrške i sve češći stav gradjana– Evropa će se raspasti dok mi u nju udjemo.