Počinje zagrijavanje za smjenu Carevića

Demokrate i Crnogorska pripremaju inicijativu za smjenu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i ona će biti realizovana do polovine avgusta, saznaju Dnevne novine. U prilog ovoj informaciji ide i činjenica da vladajuća koalicija u Budvi iz više pokušaja nije uspjela da organizuje sastanak na kojem bi se, kao ranije, dogovorili naredni koraci, pa je sasvim neizvjesno da li će sjednica uopšte početi i ako počne kakav će biti njen tok.

Objavljeno: 22. 07. 2019 - 07:32

Nekoliko tačaka dnevnog reda mogu biti sporne za vladajuću koaliciju, a najviše bure se očekuje oko predloga odluka o stavljanju van snage odluke o donošenju DUP-a Budva Centar, DUPA-a Bečići, DUP-a Petrovac centar i DUP-a Potkošljun, jer se u ovim tačkama preklapaju brojni lični interese budvanskih funkcionera, prije svega iz Demokratskog fronta. Demokrate su potpisale ovu inicijativu koju je p okrenuo nezavisni odbornik Stevan Džaković, ali je Front protiv nje. U DF-u smatraju da nije fer sada stavljati van snage ove DUP-ove, kada su na red da grade došli upravo Budvani, a svi investitori “sa strane” su već završili svoj posao.

U GP URA juče su pokušali da smire strasti i ponovo su pozvali koalicione partnere na sastanak.

“Krajnje vrijeme je za odgovornost prema građanima koji su nas birali da vodimo grad, da sve pojedinačne interese stavimo u drugi plan, a u prvi javni interes grada i građana u jeku turističke sezone”, poručuju iz budvanske URE. Navode da je mreža interesnih veza u okamenjenom reljefu vlasti bila i ostala najveći ekonomski problem Crne Gore, posebno u sve težim ekonomskim uslovima.

„Zbog toga je njena demontaža prvorazredni patriotski interes kome smo se, kako je na početku izgledalo, svi posvetili. Niko, naravno, nije očekivao apsolutnu saglasnost po svim pitanjima, a jedini garant obećanja datih građanima na izborima 2016. je bila obaveza da razgovaramo i dogovaramo se o svim odlukama, pa i onim najkontroverznijim. Trenutna nespremnost da se otvoreno razgovara i da se traže najbolja rješenja, da se „otvore karte” za dobrobit grada i građana, samo je još jedan dokaz koliko i sama opozicija u Crnoj Gori odista vjeruje u demokratiju i prava građana da slobodno djeluju i traže preispitivanje pojedinih rješenja i odluka”, navode u toj partiji.

Ekspresno su reagovali iz Crnogorske p ostavlj ajući pet pitanj a za GP URA, odnosno odbornicu Boženu Jelušić, a u njima je jasno dato do znanja da je za GP URA glavni krivac za sve nevolje vladajuće koalicije, upravo, predsjednik opštine i lider budvanskog Fronta Marko Bato Carević.

Oni se pitaju zašto GP URA u saopštenju nije jasno napisala da j e osnovni uzrok nefunkcionisanja budvanske vlasti p onašanje predsjednika Opštine koji svojim djelovanjem demonstrira nepoznavanje Zakona o lokalnoj samoupravi i nepoštovanje procedura i pravila na osnovu kojih mora da funkcioniše svaka jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori?

“Zašto budvanski odbor URA javno nije naveo da predsjednik Opštine Budva gospodin Carević sa samo šest odbornika DFa želi da ima 100% vlasti i moći u budvanskoj opštini? Zašto budvanski odbor URA nije pozvao DF u Budvi da hitno prekine sa izbornom kampanjom DF-a za naredne izbore u Budvi koju finansira opštinskim novcem, što znači novcem svih nas građana Budve? Zašto budvanski odbor URA nije podsjetio DF u Budvi da je dijalog moguć samo uz poštovanje svojih koalicionih partnera?”, pita potpredsjednik Crnogorske Miodrag Čučka.

Čučka se pita i zašto budvanski odbor URA, pozivanjem na zajedničku odgovornost svih, relativizuje isključivu odgovornost gospodina Carevića i DF u Budvi za nefunkcionisanje vlasti u Budvi i za rušenje koalicionog sporazuma na kojem počiva budvanska vlast? Čučka je podsjetio kolege iz URA da je njihov uticaj u strukturama vlasti u Opštini Budva neproporcionalan njihovoj realnoj političkoj snazi u Budvi i da se nada da posljednje saopštenje URA nije rezultat želje za pukim očuvanjem pozicija moći koje budvanski odbor URA-e realno ne zaslužuje.

Vjerujemo da Crnogorskoj nije cilj da vrate DPS na vlast, kako je to inače i najavio aktuelni predsjednik države neposredno nakon izbora 2016. godine, stoji u odgovoru na saopštenje Crnogorske, potpredsjednika budvanskog odbora URE Blaža Rađenovića.

“Međutim, ukoliko je to njima ili bilo kome drugom legitimno, a jasno je da se može odigrati prema već uspostavljenom mehanizmu prekrajanja političke volje građana, bilo bi korektno da to javno i saopšte”, poručuje Rađenović.

On kaže da se u budvanskoj URI nadaju da je Čučka ipak koncentrisano pročitao njihovo saopštenje, a koje samo predstavlja poziv na sastanak i dogovor unutar vladajuće koalicije oko svih pitanja koje se tiču potreba građana i funkcionisanja grada, kako se ne bi ponovio kotorski scenario.Navodi i da “što se tiče predstavnika GP URA u Budvi, učiniće sve da se ne ponovi kotorski scenario, da se u punom kapacitetu afirmiše ono što je u Budvi do sada ostvareno, a da se spriječe štete koje bi u narednom periodu mogle nastati”.

Krajnje vrijeme je za odgovornost prema građanima koji su nas birali da vodimo grad, da sve pojedinačne interese stavimo u drugi plan, kažu u GP URA