Samo na Vranjini 50 čunova čeka status

Nakon što je Uprava pomorske sigurnosti apelovala na vlasnike čunova sa Skadarskog jezera da popišu sva plovila koja nijesu registrovana kako bi se riješio njihov status, dio ribara pripremio je takve spiskove. Kako je Pobjedi potvrđeno iz udruženja ribara sa Vranjine, kod njih je evidentirano oko 50 plovila a spisak je proslijeđen Upravi pomorske sigurnosti.

Objavljeno: 22. 07. 2019 - 08:07

Iz udruženja sa Vranjine očekuju da će nakon njih svoj dio posla obaviti i ribarska udruženja iz Crmnice, Zete, Krajine i Malesije kako bi doprinijeli da se ubrza procedura rješavanja statusa čunova koji su van registra.

Podsjetimo, prije dvije sedmice objavljeno je da su predstavnici pet ribarskih udruženja sa Skadarskog jezera zatražili od Ministarstva saobraćaja da izmijeni odredbe koje regulišu registraciju drvenih čamaca čunova na Skadarskom jezeru.

Cilj obraćanja bio je da se riješi trenutna pat pozicija, odnosno situacija u kojoj se veliki broj čamaca nalazi van registra a njihovi vlasnici nijesu u mogućnosti da idu u ribolov (koji im je izvor egzistencije) za koji su uredno platili privredne dozvole.

“Problem je postupak registracije. Sadašnji propisi predviđaju tehnički pregled plovila, svjedočanstvo za izradu čuna, fakturu za izradu, fakturu za motor plovila i ostale dažbine, koji iznose koliko i cijena koštanja samog plovila”, navedeno je u dopisu proslijeđenom Ministarstvu.

Takođe, ocijenjeno je da za ribare nerješiv problem predstavlja u ovom trenutku registracija starih čunova, zbog nepostojanja potrebne dokumentacije (računi za izradu čuna i računa za stare “tomos” vanbrodske montore-pente). Vlasnici čunova su kao dodatnu otežavajuću okolnost naveli činjenicu da nadležni inspektori primjenom represivnih mjera (pisanje kazni) prisiljavaju ribare da ih ne koriste.

“Nekoliko prijava podnijeto je zbog neregistrovanih čunova, koje je po sada važećoj normativi nemoguće registrovati. Kako je jednoj velikoj većini ribolov jedini izvor prihoda i teškog preživljavanja, ribari su dovedeni u nemoguću situaciju, a podsjećamo da smo i prije tri godine tražili da se to pitanje riješi”, kazali su iz asocijacije pet ribarskih udruženja sa Skadarskog jezera.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan ranije je u izjavi Pobjedi, komentarišući problem, kazao da postoji izražena namjera da se situacija riješi. Uprava bi, kako je kazao, pružila mogućnost da se sva plovila besplatno uvedu u registar, ali sve to zahtijeva definisanje reda poteza i uloga Uprave, Lučke kapetanije…

On je naveo da treba da se definiše ko će to raditi, na koji način da se određeni subjekti odreknu naknada kako bi se sva plovila uvela u registar i onda stvorila osnova za dalje funkcionisanje u okviru sistema.

Kočan je napomenuo da bi prvi potez bio popis plovila na osnovu čega bi onda imali utemeljenje za dalje poteze. Zato je apelovao na predstavnike udruženja ribara da svojim podacima pomognu da se napravi presjek stanja, odnosno evidencija i trenutni status čunova.

Uprava je, prema njegovim riječima, iskazala spremnost da se do septembra napravi popis, kako bi se do kraja godine pokrenuo postupak izrade registra, kako bi već od sljedeće svi bili legalni.