CEDIS spreman za špic sezone

Redovni godišnji remont dalekovoda na Crnogorskom primorju je završen, a odrađena je i rekonstrukcija mreže od deset kilovolti, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Objavljeno: 22. 07. 2019 - 08:59

Elektrodistributeri iz Herceg Novog, kako su kazali u kompaniji, završili su pred sezonu prokresivanje trase na dalekovodima Herceg Novi-Mokrine, Kameno-Ubli, Debeli Brijeg-Prijevor, Klinci-Brguli, Andrići-Kulinovići, Igalo-Trebesin, kao i trasu dalekovoda Herceg Park-Đurići.

“To je samo dio aktivnosti koje smo sproveli u cilju da se u kontinuitetu obezbijedi sigurno napajanje električnom energijom. Revitalizacija dalekovoda Kameno sa pripadajućim niskonaponskom mrežom i stubnim trafostanicama važan je posao koji je još urađen pred sezonu. Tu smo ugradili više od 60 visokonaponskih i oko 70 niskonaponskih stubova”, rekao je šef Službe održavanja tog konzumnog područja Mladen Popović.

On je naveo i da su zamijenjeni oprema i ormari na šest stubnih trafostanica i ugrađeno više od 80 izolatora na čelično rešetkastim stubovima. Popović podsjeća i da je Boku u martu i aprilu pogodilo nevrijeme koje je izazvalo probleme na nadzemnoj mreži, zbog čega je zamijenjen veliki broj stubova. To je, kako je istakao, doprinijelo stabilnijem napajanju u sezoni, a do sada je zamijenjeno više od 30 drvenih stubova.

“Pred zimu i ljeto intenziviraju se aktivnosti na pripremi mreže za drugačije vremenske uslove i povećan broj korisnika. Brojne aktivnosti obilježile su period od početka godine kako bi mreža na primorju spremno dočekala turističku sezonu”, naglasili su u CEDIS-u.

2307cedis1

Ekipe iz Herceg Novog obišle su kompletnu mrežu od deset kilovolti i otklonile probleme kako bi se preduprijedili prekidi i obezbijedilo pouzdano napajanje.

CEDIS je radove sprovodio na dalekovodima u Grblju, Krivošiji i Kruševicama. U Kotoru je urađen i prokres trase i zamjena petnaest stubova na dalekovodu za Gornji Morinj koji će se revitalizovati i na njemu će biti zamijenjeno 70 stubova.

“Ekipe održavanja iz Kotora postavile su sedam novih stubova i SKS kabl na niskonaponskoj mreži Pelinovo. Postavljeno je pet stubova na mreži Orahovac kao i 13 novih stubova na mreži Dragalj. Izvršena je i rekonstrukcija niskonaponske mreže Tunel Kotor, postavljeni novi stubovi i novi vazdušni kabal kako bi se raspodijelilo opterećenje”, rekao je Popović. CEDIS-ove tivatske ekipe održavanja su, kako su naveli u kompaniji, u prethodnom periodu rekonstruisale niskonaponske mreže u Lastvi gdje je postavljeno novih 11 stubova i u Lepetanima gdje su zamijenili deset stubova i postavili novi SKS kabl. “Radilo se i na mrežama Krašići, Gošići i Dumidran gdje je postavljeno više od 20 novih stubova. Urađeno je i raskresivanje trase dalekovoda Radovići koji je i adaptiran”, zaključio je Popović.

Problem neplanska gradnja

Šef Službe održavanja u CEDIS-u Mladen Popović navodi da je urađeno sve kako bi sezona protekla bez problema.

“Problem neplanske gradnje u nekim područjima tivatske opštine je i dalje prisutan, kao i prethodnih godina, što svakako ugrožava sigurnost napajanja korisnika, ali ekipe su spremne da brzo reaguju kad god bude problema na bilo kojem dijelu mreže u konzumu Regiona 5”, istakao je Popović.