Sa iluzijom da dovode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. " /> Sa iluzijom da dovode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. " />

"Pirane" Roberta Savijana u izdanju Nove knjige

Desetorica dječaka na skuterima krenuli su u osvajanje Napulja vozeći u zabranjenom smjeru. Sa iluzijom da dovode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo.

Objavljeno: 22. 07. 2019 - 17:01

Oni su kao braća, ne plaše se zatvora ili smrti, i znaju da je jedina mogućnost da se sve dešava brzo. Nesvjesni svog mladog uzrasta žive u ratu, a kriminalni život će ih dovesti do nepovratnog izbora: da žrtvuju ljubav i prijateljstvo. 

Petnaestogodišnjaci s bezazlenim nadimcima – Maharadža, Zmaj, Zubić, Keksić, Lilihip – u firmiranim patikama, iz pristojnih porodica, sa imenima svojih djevojaka istetoviranim na podlaktici.

Tinejdžeri bez budućnosti, u koju ionako ne vjeruju.  Ne plaše se ni robije ni smrti, jer znaju kako je njihova jedina prilika da sada – odmah – sve stave na jednu kartu. Znaju da „kintu ima onaj ko ima petlju da je uzme“. Zato su uzjahali svoje skutere i krenuli da se dokopaju novca i, prije svega, moći.

Priča o kontroverznom usponu dječje mafijaške grupe – naoružane grupe povezane s Kamorom – i njenog vođe, mladog Nikolasa Fjorila.

Dok na gradskim krovovima vježbaju pucanje iz kalašnjikova ciljajući satelitske antene, dok siju strah na napuljskim ulicama, malo-pomalo osvajaju četvrti preotimajući ih suparničkim grupama, sklapajući saveze sa iskusnim bosovima čija je karijera na zalasku.

Roberto Savijano rođen je 1979. u Napulju, gdje je donedavno živio kao sin ljekara i univerzitetske profesorke.

Zbog prijetnji iz vrha mafije, odnedavno živi na nepoznatoj adresi i „uživa“ policijsku pratnju.

Samostalni je novinar. "Gomora" je njegova prva knjiga. Dobio je nagradu „Vijaređo Repaći“ 2006. za najbolju prvu knjigu, kao i nagradu "Đankarlo Sijani" iste godine.