Zvanično okončan proces integracije Crne Gore u NATO

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić, i komandant Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju (ACT), Andre Lanata, potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije naše države u NATO. 

Objavljeno: 23. 07. 2019 - 11:45
Foto: Portal Analitika

„Crna Gora je ispunila sve obaveze i ciljeve koji su joj bili postavljeni i pokazala da od danas može da održava i razvija deklarisane sposobnosti. Najvažnije je da smo ukupne odbrambene sposobnositi prilagodili NATO procesu planiranja odbrane“, rekao je Dakić.

U VCG se danas, prema njegovim riječima, realizuju tri ključna procesa – reforma vojske, njeno opremanje i modernizacija i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. U toku procesa integracije u NATO, odbrambene snage stekle su, kaže Dakić, „status efikasne vojske koja je sposobna i spremna da izvrši sve zadatke kako na nacionalnom, teko i na međunarodnom planu“.

„Kada govorimo o modernizaciji, napravili smo značajne korake. Prošle godine smo u operativnu upotrebu VCG uveli tri nova helikoptera, a ove završili smo i konverziju jedne raketne topovnjače u patrolni brod. Takav isti projekat počećemo da realizujemo i ove godine. Sve daklarisane snage opremili smo najsavremenijom zaštitnom opremom, najsavremenijim sredstvima komunikacije i drugom opremom. Ono što je najznačajnije, a realizovaće se u narednom periodu, jeste opremanje deklarisanih sastava sa lako oklopnim borbenim vozilima, čime ćemo ih dovesti u puni stepen borbene spremnosti“, naglasio je Dakić.

2307dakiclanata2

Načelnik Generalštaba VCG zahvalio se na uspostavljanju NATO misije zaštite vazdušnog prostora naše zemlje, te poručio da će Crna Gora učestvovanjem u međunarodnim misijama nastaviti da doprinosi sistemu kolektivne bezbjednosti.

VCG pristupiće profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO standarde i pokazala da je država kredibilan i pouzdan saveznik u Alijansi“, zaključio je on.

Lanata je rekao je da je kraj procesa integracije Crne Gore u NATO sjajan uspjeh i za našu državu i za Alijansu.

„Uradili ste fantastičan posao tokom pristupanja, ali i tokom integracije institucija u NATO. Vaš uspjeh rezultat je kolektivnog napora svih institucija, prije svega VCG, ministarstava i drugih vladinih službi. Impresioran sam vašom posvećenošću da doprinosite NATO-u”, poručio je on.