Đukanović Lanati: U Crnoj Gori imate pouzdanog partnera

U Crnoj Gori imate pouzdanog partnera i odgovornu članicu koja promoviše evropski i evroatlantski sistem vrijednosti na ovom dijelu kontitenta, poručio je predsjednik Milo Đukanović na sastanku sa komadantom NATO savezničke komande za transformaciju Andreom Lanatom.

Objavljeno: 23. 07. 2019 - 14:33

Đukanović je iskazao zadovoljstvo povodom posjete komandanta Lenata u trenutku kada Crna Gora sa ponosom obilježava dvogodišnjicu članstva u Alijansi.

Crna Gora je, kako je istakao, u tom periodu, kao i tokom procesa pristupanja, prepoznala brojne šanse koje joj članstvo u tom klubu nudi, razumijevajući odgovornost članstva i prihvatajući da je to jedina pouzdana perspektiva stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Đukanović je zadovoljstvo završetkom procesa integracije Crne Gore u NATO i zahvalio na podršci Savezničke komande u realizaciji aktivnosti za pristupanje i integraciju nacionalnog sistema u NATO tokom protekle dvije godine.

Crna Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima djelovanja NATO, uključujući i politiku otvorenih vrata i podršku integraciji Sjeverne Makedonije, i prisustvo u misijama Alijanse.

Komandant NATO savezničke komande naglasio je da je počastvovan povodom njegove posjete Crnoj Gori kada zajedno obilježavamo važan trenutak, a to je završetak integracije Crne Gore u NATO.

Čestitao je crnogorskom Timu i Predsjedniku lično na svemu što je urađeno u integracionom procesu i uloženim naporima, ističući da uspješnost procesa nije samo zasluga sektora odbrane već svih institucija.

“Impresioniran sam svim što je urađeno u protekle dvije godine, to je bio kolektivan trud, sveobuhvatan i efikasan. Svojim procesom integracije dali ste primjer drugima u regionu”, kazao je Lanata, uz zahvalnost Crnoj Gori za podršku koju pruža Sjevernoj Makedoniji na njenom putu pune integracije.

Lanata je naglasio da će Crna Gora i dalje imati snažnu podršku Savezničke komande koja će nastaviti da blisko sarađuje sa Crnom Gorom u daljim aspektima adaptacije i transformacije.