Još jedan uspjeh Crne Gore u arbitražnim postupcima

Investicioni arbitražni postupak između Medusa (Montenegro) Limited i Crne Gore je konačno okončan 17. jula 2019. godine. Postupajući Arbitražni tribunal se svojom odlukom, koja je strankama dostavljena 25. jula, oglasio u potpunosti nenadležnim da odlučuje o ovom sporu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Objavljeno: 26. 07. 2019 - 13:37

Arbitražni tribunal je u dijelu postupka posvećenom isključivo razmatranju pitanja nadležnosti ustanovio da tužilac nije imao pravo da pokrene arbitražu sa pozivom na tri sporazuma o zaštiti stranih investicija: između Savezne Republike Jugoslavije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, zatim između Savezne Republike Jugoslavije i Austrije, i konačno između Crne Gore i Finske. Ovim se nastavlja neprekinuti niz uspjeha Crne Gore u investicionim arbitražnim postupcima.

Meduza je ovaj arbitražni postupak pokrenula avgusta 2015. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenuta tri sporazuma o zaštiti stranih investicija, a u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u dijelu podmorja Crne Gore. Iako nije opredijeljena tačna vrijednost spora, tužilac je najavio da će zahtijevati naknadu štete ne manju od 100 miliona eura.

Crna Gora je na samom početku postupka uspješno izdejstvovala da se Tribunal ne upušta u razmatranje suštine tužbenih zahtjeva dok prethodno ne odluči da li posjeduje nadležnost da postupa u ovoj arbitraži.

Nakon tako sprovedenog postupka, a uvjerivši se u nedostatke tužiočevih tvrdnji i priloženih dokaza i u konačnom poklonivši vjeru argumentima Crne Gore, Arbitražni tribunal je, većinom glasova, odlučio da u potpunosti usvoji zahtjev Crne Gore i oglasi se nenadležnim.

Dodatno, imajući u vidu sve okolnosti slučaja i činjenicu da je Meduza pokrenula postupak u kome nije mogla da dokaže da su primjenljivi međunarodni sporazumi na kojima je zasnivala svoj slučaj, Arbitražni tribunal je odlučio da veći dio troškova arbitražnog postupka snosi Meduza.

Arbitražni tribunal činili su predsjedavajući Van Vechten Veeder QC, i ko-arbitri J. ChristopherThomas QC i sudija Charles N. Brower.

Tužioca su u ovom postupku zastupale eminentne globalne advokatske kancelarije Vinson & Elkins (kancelarije iz Londona i Hjustona) i Steptoe & Johnson (kancelarije iz Londona i Vašingtona), dok su Crnu Goru zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda i David Pawlak iz Varšave i Vašingona.