I to se dešava – dogovor bez razgovora

Izvršni direktor Građanske alijanse, Boris Raonić, ocijenio je za naš portal da je sinoćnja sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj su usvojeni amandmani Demokrata koje je predložio DPS o izmjenama u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, novina za političku teoriju i da se time – ko hoće u to da povjeruje –želi pokazati da je dogovor moguć i bez razgovora.

Objavljeno: 01. 08. 2019 - 01:45
Foto: Skupstina Crne Gore; Al Jazeera Balkans; Screenshot; Privatna arhiva

Ironija političke sudbine Demokrata: Dogovor Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokrata formalizovan je kasno sinoć u parlamentu, čime su otvorena vrata Bečićevoj stranci da učestvuje u radu Odbora za reformu izbornih zakona i uđe u parlament koji bojkotuje od izbora 2016. godine.

Sporazum pod patronatom šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, Aiva Orava, nakon sinoćnjeg glasanja očigledno, makar za sada, ne predviđa tehničku vladu, jer i amandmani koje su predložile Demokrate podrazumijevaju da izmjene izbornih zakona kontroliše nadzorno tijelo koje će tek biti formirano. Poslanici su odbili zahtjev Demokratskog fronta (DF) da sprovođenje izmjena nadgleda tehnička vlada, iako je dio opozicije upozorio da neće podržati reforme bez nje.

U do sada neviđenoj situaciji u crnogorskom parlamentarizmu, Demokrate su izdejstvovale da Skupština usvoji njihove amandmane, a da se ne pojave na sjednici! Amandmane su zvanično podnijeli poslanici vladajuće koalicije, članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

„Dobro za Crnu Goru je što se pokazuje da radikalna retorika – iako populistički privlači u startu određene glasove – na kraju uvijek pokaže svoje boljke, jer upravo oni koji su svakog optuživali za izdaju i saradnju s DPS-om, završili su tako što DPS predlaže i brani njihove amandmane“, kazao je za Portal Analitika izvršni direktor Građanske alijanse, Boris Raonić.

Kako ističe, ironija političke sudbine je da je amandmane Demokrata u parlamentu branio poslanik DPS-a Željko Aprcović, kojeg su optuživali za smjenu njihovog gradonačelnika u Kotoru, nazivajući ga predvodnikom „pajser demokratije“.

„I tu se stavlja tačka na najzanimljiviji program koji je RTCG odavno imala – sinoćnju Skupštinu – koja je pokazala koliko je DPS za koplje ispred svih u ovim političkim igrarijama“, istakao je Raonić.

0108borisraonic

Odbor besmislen bez svih partija: Poslanici su prihvatili da se odluke donose tročetvrtinskom podrškom, da radno tijelo promijeni ime u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da se implementiraju sve preporuke OEBS-a.

Predviđeno je i da Odbor odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i izbor članova Savjeta Javnog servisa.

DF je tokom sjednice oštro kritikovao Demokrate, navodeći da je sinoć sklopljen brak između lidera DPS-a i Demokrata, Mila Đukanovića i Alekse Bečića.

„Večeras prisustvujemo istorijskoj prevari čiji su akteri Demokrate i DPS. S ovim postupcima stavljena je tačka na bilo kakav dijalog s DPS-om. Bečićeve Demokrate bacaju Sporazum o budućnosti pod noge i prihvataju dogovor s DPS-om, i kao alternativu tehničkoj vladi predlažu neki nadzorni odbor. Da li vas ovo podsjeća na duh Pozitivne Crne Gore i Darka Pajovića? Duh Pajovića u liku Bečića osjeća se danas ovdje“, poručio je poslanik Fronta, Milutin Đukanović.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je, međutim, da ta partija kroz amandmane želi da uključi u Odbor „sve relevantne političke aktere“.

Govoreći o amandmanu DF-a kojim su tražili formiranje tehničke vlade, Nikolić je ocijenio da je to „neutemeljen i politički nelegitiman zahtjev“.

Raonić naglašava je da su povratak Demokrata i URA-a u Odbor, kao i proaktivnija ulogu EU u prevazilaženju krize, ohrabrujući pomaci, ali da to nije dovoljno, jer Odbor, prema njegovim riječima, ima smisla ako su u njemu sve partije i ako su sve one u Skupštini, gdje, kako kaže, ne samo da treba izglasati dogovoreno, već kreirati atrmosferu u kojoj se o svemu civilizovano razgovara, a pogotovu o suštinskim temama.

Za izmjene izbornog zakonodavstva, koje bi, dakle, trebalo da se usaglase do 15. novembra, u parlamentu je potrebna dvotrećinska većina, jer se radi o sistemskim zakonima. DPS nema većinu sa Demokratama, već im je potrebna podrška SDP-a, ako DF bude protiv. Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, saopštio je u parlamentu je da će taj politički savez narednih dana razmotriti učešće u radu reformisanog Odbora.  

3107skupstinacrnegore

Kako saznaje Portal Analitika, podrška SDP-a još uvijek je upitna. Ta partija je bojkotovala sinoćnju sjednicu u znak protesta zbog kažnjavanja Raška Konjevića.

Je li Sporazum o budućnosti prošlost: Raonić napominje da je sve što smo ovih dana imali priliku da čujemo još uvijek u fazi zauzimanja pregovaračkih pozicija i spinovanja kod potencijalnih glasača, te da tek treba da vidimo kako će se obje strane, prvenstveno opoziciona, usaglasiti oko modela koje žele da promovišu.

„Sve mora biti konzistentno ako se želi da to građani razumiju i podrže, pa u tom smislu treba razjasniti da li se ostaje pri idejama potpisanim za vrijeme protesta, a tu se prvenstveno misli na tehničku vladu“, podvlači on.

Ipak, kako dodaje, novina, za političku teoriju je i da se želi pokazati kako je u Crnoj Gori – ko želi u to da povjeruje – dogovor moguć i bez razgovora.

 Politički analitičar Dragiša Janjušević za naš portal kaže da potez Demokrata više doživljava kao odgovoran odnos prema izborima koji nas očekuju naredne godine, nego kao ulazak u „odbor DPS-a“, što je, kako ističe, politikantska ocjena, jer je, prema njegovim riječima, u pitanju skupštinski odbor koji čine i pozicija, i opozicija, te da su u pododborima i predstavnici NVO sektora, profesori, ali i drugi stručni pojedinci.

3107dragisajanjusevic

„Očekujem da se kompletna opozicija vrati u Odbor, jer je njen interes da napravi što kvalitetnija rješenja pred izbore. Pitanje je, međutim, da li je sljedeći korak tehnička vlada ili ne. Tu može nastati veliko sporenje u opoziciji“, naglašava on.

Skupština, inače, sinoć nije uspjela da izabere u Odbor predstavnike Demokrata Moma Koprivicu i Danila Šaranovića. Oni nijesu izabrani jer Administrativni odbor parlamentu nije dostavio predlog prije ponoći, kada je istekao poslovnički rok. Kako je najavljeno, DPS će tražiti da se zakaže vanredna sjednica na kojoj će oni biti izabrani.