Postignut sporazum o formiranju Savjeta ministara BiH

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, postigli su dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Objavljeno: 06. 08. 2019 - 08:26

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da prema ovom sporazumu novi Savjet ministara BiH bude formiran za 30 dana.

"Ako Predstavnički dom i Dom naroda BiH ne budu formirali novi Savjet ministara BiH u roku od 30 dana, ovaj sporazum neće više važiti", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

"SNSD će blokirati rad svih institucija ako se Savjet ministara ne formira u roku od mjesec dana i tu neće pomoći nijedna međunarodna i evropska institucija", istakao je Dodik.

On je još kazao da je sporna tačka u pregovorima bilo usvajanje godišnjeg programa za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), na čemu je insistirala SDA. Dodik je naveo da je postignuto rješenje da se u vezi s tim pitanjem djeluje na osnovu Ustava i zakona, uvažavajući pritom stavove svih nivoa vlasti u vezi sa odlukama o integracionim procesima.

RS je ranije saopštila da se protivi ulasku BiH u NATO. Lider SNSD je naveo da će BiH nastaviti saradnju sa NATO.

 

savjet-ministara

 

Prema tački 3 sporazuma, BiH će "nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH".

"Potvrditi opredjeljenje za unaprjeđenje odnosa sa NATO, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu se sprovode u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za sprovođenje spoljne politike", navodi se u tački tri, koja se smatra najbitnijom odredbom sporazuma.

Prema toj odredbi, Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO, uključujući izradu nacrta i planova na bazi odluke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

"Ključno pitanje je da se formira Savjet ministara BiH i da se odblokiraju sve procedure u vezi sa infrastrukturnim projektima, a posebno evropske integracije", kazao je Dodik.

On je istakao da je namjera SNSD-a da "zaštiti ustavnu poziciju RS u okviru BiH".

Lider SNSD-a dodao je da su lideri tri stranke postigli saglasnost i o tome da treba biti okončan mandat OHR-a kada BiH ispuni sve uslove za pristupanje EU. Sporazum je potpisan na sastanku u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo Larsa Gunara Vigemarka.