Kapetan Darko Roganović stigao u Crnu Goru, neće se vraćati da svjedoči

Kapetan Darko Roganović, koji je upravljao brodom MSC Gajan na kojem je u Filadelfiji pronađeno više od 16 tona kokaina, stigao je u Crnu Goru, kazao je njegov advokat Aleksandar Đurišić. Roganović nije osumnjičen za šverc nakon što je porota utvrdila da on nema nikakve veze sa drogom.

Objavljeno: 08. 08. 2019 - 12:22

Advokat je kazao da je kapetan stigao u Crnu Goru prije 20 dana. Na pitanje da li će eventualno morati da se vraća zbog svjedočenja, Đuriđić je odgovorio da neće.

Podsjetimo, Roganovića i njegovu posadu saslušali su nadležni tužioci, nakon kojeg je nekoliko članova posade zadržano u pritvoru do saslušanja pred nadležnim okružnim sudom u Filadelfiji.

Kontejneri u kojima je bilo više od 16 tona kokaina vrijednog oko milijardu eura pronađeni su nedavno na teretnom brodu MSC Gajan. Tamošnji istražitelji odmah su uhapsili Budvanina Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Odmah zatim saslušani su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu.

Đurašević je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. Pojasnio je da je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je priznao da mu je za to obećana takođe velika novčana naknada.

Jedan od zvaničnika DEA je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima prije nego što je stigao do Filadelfije. 

Ko stoji iza tovara kokaina teškog 16,5 tona još je misterija, a peruanski mediji su krajem juna balkansku mafiju dovodili u vezu sa pošiljkom.

Američki mediji objavili su da je brod u vlasništvu JP Morgan Čejs, multinacionalne investicione banke i finansijske kompanije sa sjedištem u Njujorku. Kako se dodaje, bankarski gigant ipak nije imao nikakvu operativnu kontrolu broda. Nijesu se oglašavali povodom ovog slučaja.