Inženjeri skeptični u vezi sa električnim automobilima

Više od polovine američkih inženjera i dizajnera kontaktiranih u istraživanju magazina WardsAuto istaklo je skepsu u vezi sa budučnošću električnih automobila na baterije.

Objavljeno: 08. 08. 2019 - 13:53

Oni sumnjaju da će auto-industrija uspjeti da isprati standarde energetske efikasnosti koje je za 2025. godinu postavio SAD.

Dvije trećine od skoro 40.000 pretplatnika magazina istaklo je slab interes za električne i male automobile dok raste popularnost kamioneta sa motorima velike zapremine što povećava troškove materijala i proizvodnje zbog težnje ka smanjenju težine.

Iako se konstantno forsira priča o elektrifikaciji i radikalnoj promjeni smjera auto-industrije, činjenica je da je u prvoj polovini ove godine od 8,4 miliona novih registrovanih automobila u SAD tek 1,5 procenat bilo na struju, a od toga je 81 odsto Tesla.

U poređenju sa ostalim oblicima elektrifikacije (polu-hibridi, plug-in hibridi, potpuni hibridi) vozila 100 odsto na struju dobijaju najveću pažnju i najveće resurse iako se ne slažu svi da je to najbolji izbor.

Prema stručnjacima, najveći kratkotrajni potencijal dostignut je sa 48V sistemom.

Učesnici istraživanja smatraju da industrija neće moći da isprati standarde bez gubitka poslova i ograničavanja izbora kupcima.

To će najviše uticati na izbor u dizajnu i konstrukciji. Na primjer, najzastupljeniji materijal u proizvodnji automobila u 2019. je bio aluminijum.

Čak 44 odsto kompanija uključenih u istraživanje je istaklo da želi da uloži u smanjenje težine korišćenjem lakših materijala, ali ne više od dva dolara po kilogramu.

Međutim, inženjeri tvrde da bi problem težine električnih vozila trebalo rješavati upotrebnom baterija veće gustine energije, a ne primjenom lakših materijala za izradu vozila.