Ko je zaista Aron Šaviv?

Obavještajni odbor američkog Senata zainteresovao se aprila ove godine za izraelskog marketinškog stručnjaka Arona Šaviva, u okviru istrage veza Trampove kampanje sa vlastima u Rusiji – piše ugledni američki novinar istraživač Set Hetena u tekstu intrigantno naslovljenom ,,Ko je Aron Šaviv?“.

Objavljeno: 09. 08. 2019 - 06:51

To je prvi put da se, u okviru istrage o ruskom uticaju na američke izbore, pominje ime Izraelca sa britanskim pasošem, nekadašnjeg kreatora kampanje Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016. godine. U Crnoj Gori je odavno Aron Šaviv postao izuzetno poznata ličnost, a njegovom ulogom u pokušaju terorizma i istagom o stvaranju kriminalne organizacije intenzivno se bavi Specijalno državno tužilaštvo. Šaviv je svojevremeno odbio da se, u svojstvu svjedoka, pojavi pred Višim sudom u Podgorici, a nakon završetka sudskog procesa otvorena je tužilačka istraga.

Pobjeda je u utorak 6. avgusta objavila informaciju da je Specijalno tužilaštvo podnijelo zahtjev za raspisivanjem međunarodne potjernice, a već narednog dana je Viši sud u Podgorici i zvanično izdao potjernicu za Šavivom. Kako piše novinar Hetena, sada je uloga Arona Šaviva naglo došla u fokus pažnje – zvaničnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

ISTRAŽIVANJE

Ime Arona Šaviva, izraelskog savjetnika za političke kampanje, rođenog u Britaniji, s impresivnim poslovnim iskustvom, u posljednje se vrijeme pojavilo u istraživanjima nepotvrđenih izbornih zavjera od strane Rusije.

Obavještajni odbor američkog Senata se nedavno zainteresovao za gospodina Šaviva, kao dio istrage veza Trampove kampanje sa ruskom vladom – ističe se u Heteninom tekstu. Potom se navodi podatak da je, prema istraživanju nezavisnog novinara Skota Stedmana, ime Arona Šaviva spomenuto u sudskom nalogu koji je u aprilu 2019. godine, Senatski odbor za obavještajne poslove poslao Volteru Sorianu, britanskom savjetniku za bezbjednost, poznatom po razgranatim vezama sa izraelskom obavještajn o m s l u ž b o m i r u s k i m oligarsima.

Zanimljivo, kompanija USG Security Valtera Sorijana, britanskog državljanina, bila je angažovana kao strana firma u akciji obezbjeđivanja sigurnosti zimskih olimpijskih igara u Sočiju, na isključivo insistiranje vrha vlasti u Kremlju. U aprilu 2019, kako je ranije pisao ,,Politico“, Senatski odbor za obavještajne poslove, poslao je pismo Sorianovoj firmi USG Security u Londonu, zahtjeva jući razgovor i dokumente u vezi sa bilo kakvim komunikacijama, sa nekim osobama, u vezi sa istragom Senata.

Autor obimnog teksta ,,Ko je Aron Šaviv“, koji je poslužio kao osnova za članak Pobjede, je Set Hetena - novinar istraživač, bivši dopisnik Asošijeted presa. U Americi je poznat i kao autor dosjea-knjige ,,Tramp/Rusija: Definitivna istorija“. Hetenini novinarski radovi su objavljivani u Njujorkeru, magazinu Roling stoun, u Njujor Tajmsu...

Cjeli tekst pročitajte u današnjem izdanju PObjede