Preminuo Nikola Tolja Vučinić

U Beogradu je u 85. godini, poslije kraće bolesti, preminuo Nikola Tolja Vučinić, istaknuti filmski radnik, dugogodišnji direktor "Dunav filma", producent, scenarista i reditelj dokumentarnih filmova.

Objavljeno: 09. 08. 2019 - 23:14

Rođen je u Podgorici 1934. godine, studirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je na čelu "Dunav filma" 70-ih i 80-ih godina, u doba kada su za ovu producentsku kuću dokumentarce režirali Krsto Škanata, Vlatko Gilić, Živko Nikolić, Aleksandar Ilić, Stjepan Zaninović.

"Djelima koja su trijumfovala na najznačajnijim svjetskim festivalima i bila neprikosnovena u jugoslovenskoj kinematograiji, "Dunav film" nastavio je pod vođstvom Tolje Vučinića onu istraživačku, inovatorsku misiju koju je u domenu kratkometražnog filma začeo Vicko Raspor", navode iz Crnogorske kinoteke. 

Tolja Vučinić režirao je dokumentarce Samopravljači (1970, korežija sa Svetozarom Pavlovićem), Metalci (1974) i Zemaljska satelitska stanica Ivanjica - Jugoslavija (1977), bio je izvršni producent filma Sudbine (u režiji Predraga Golubovića 1978).

Priredio je knjigu Beogradski krvavi Uskrs 16. i 17. aprila 1944.