Zenka i Vučinović čestitali Kurban-bajram

Minstri za ljudska i manjinska prava i bez portfelja Mehmed Zenka i Marija Vučinović čestitali su najveći islamski praznik Kurban-bajram..

Objavljeno: 10. 08. 2019 - 11:19

“Kurban-bajram ili Hadžijski bajram najznačajniji je muslimanski praznik i vrijeme obavljanja hadža, stoga svim hadžijama od srca želim da im Bog primi hadž. Neka vam mubarek dani Kurban bajrama podare zdravlje i radost, da ga proslavite u molitvi, u krugu porodice, prijatelja i komšija”, rekao je Zenka.

On naglašava da se simbolika Kurban Bajrama ogleda u žrtvovanju i darivanju.

“Neka vjernici, u duhu najboljih islamskih vrijednosti, sa bližnjima i komšijama ne podijele samo bogatu trpezu, već daruju plemenitost i pokažu saosjećanje i razumijevanje prema svim ljudima, naročito prema onima koji su u nevolji i kojima je potrebna naša ljubav i lijepa riječ. Dio smo društva koje prožima prijateljstvo i poštovanje različitih religija, društva kojem nikada nije nedostajalo humanosti, razumijevanja i svijesti o poštovanju bližnjeg. Želim da ovaj veliki praznik svi/e muslimani/ke provedu u duhu tradicije i običaja, dobrom raspoloženju, dijeleći radost Bajrama sa svojim najbližima u dobrom zdravlju i harmoniji”, navodi se u čestitci Zenke.

Povodom velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama, i ministarka Marija Vučinović je uputila čestitku svim građanima islamske vjeroispovjesti.

“Svim građanima i građankama islamske vjeroispovjesti, čestitam nastupajući Kurban Bajram uz želju da praznične dane provedete u duhu tradicije, u miru, radosti i darivanju zajedno sa obitelji, prijateljima i susjedima. U to ime želim vam sretan praznik”, poručila je Vučinović.