Obuljen: Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Nikole Tesle, ne pokušavajući da negira njegovo porjeklo.

Objavljeno: 10. 08. 2019 - 21:30
N1

"Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porjekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijjet - u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovjek koji je mijenjao svijet i koji je veza između država i kultura u kojima je živio. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom", rekla je hrvatska ministarka komentarišući izjavu srpskog Ministarstva kulture da Zagreb pokušava da prisvoji Teslu.

Obuljen Koržinek dodaje da Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, dok se Hrvatska "s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porjeklo".

"Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vladan Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikada ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i porjeklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara", zaključila je hrvatska ministarka.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je to osudilo i taj potez ocijenilo kao pokušaj prisvajanja Nikole Tesle koga cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio svog života proveo u Americi.