HN: Troje migranata u teškom stanju

Hercegnovska Služba zaštite i spasavanja spasila je jutros oko 10,15 časova troje migranata na brdu Ilinica u Herceg Novom.

Objavljeno: 12. 08. 2019 - 12:56

Služba zaštite primila je poziv o zalutalim migrantima iz Operativno komunikacionog centra policije i na teren su upućena odmah dva vatrogasca.

Migranti su, kako saznaje Radio Jadran, zalutali na Košare, četiri kilometra od crkve na Ilinici, gdje su proveli tri dana, na nepristupačnom terenu, do kojeg se ne može doći autom.

Dehidrirali su i u lošem su zdravstvenom stanju, kaže  šef smjene u Službi zaštite i spasavanja, Vlado Pejović, koji je zadužen za njihov transport.

 

migranti-2

 

“Riječ je o troje stranih državljana, srednjeg doba, dva muškarca i jedna žena koja je dehidrirala. Dali smo joj malo vode i nešto slatko, pa se kreće uz pomoć našeg kolege. Staza kojom idemo je teška za prolaz i veoma zarasla. Oni su u jako lošem fizičkom stanju. S obzirom da samo jedan od njih priča engleski, shvatio sam da su tu boravili tri dana, potrošili su svu vodu i hranu prije dva dana i maksimalno su iscrpljeni. Sa nama su i službenici jedinice Granične policije koji će ih dalje sprovesti, najvjerovatnije prvo u Hitnu pomoć ili bolnicu, da im se ukaže pomoć“, priča Pejović.

Oni su, prema prvim neformalnim saznanjima porijeklom iz Irana, ali su već bili u Crnoj Gori i taksijem su došli do Ilinice, odakle su htjeli ilegalno da pređu granicu.

Vatrogasci su im  ukazali prvu pomoć i dali im malo hrane i vode, dok ne budu prebačeni do prve zdravstvene ustanove gdje će im najvjerovatnije biti data infuzija.

Pretpostavka je da će najvjerovatnije tražiti azil, zbog čega će biti prebačeni u Centar za azil u Podgorici.