Zabranjen uvoz, tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije u CG

Zbog prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije u Crnu Goru, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Objavljeno: 12. 08. 2019 - 16:18

"S obzirom da je danas, 12. avgusta 2019. godine, Republika Srbija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila sumnju na pojavu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Srbije. Izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahtjeve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja", saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Sva izdata rješenja o veterinarsko zdravstvenim uslovima za uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja stavljena su van snage, o čemu su obavješteni subjekti koji  vrše uvoz kao i nadležni veterinarski inspektori na graničnim inspekcijskim mjestima kao i Uprava carina, navedeno je u iz Uprave za bezbjednost hrane.

"Ova mjera ostaje na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležne veterinarske službe Republike Srbije odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge".

 Detaljnije informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu Uprave za bezbjednost hrane.