Potvrđena afrička kuga svinja u Srbiji

Rezultati laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja, i to u okolini Mladenovca, kazao je danas srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i nagasio da su preduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa. 

Objavljeno: 13. 08. 2019 - 17:00

Nedimović je precizirao da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela, i da je danas donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra. 

Kako je kazao, Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, i na osnovu toga su prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mjere. 

"Nažalost, poslije dvije godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca", rekao je Nedimović za Tanjug. 

On je pojasnio da virus afričke kuge napada isključio svinje i divlje svinje, i da nema opasnosti za ljude. 

"Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva", rekao je Nedimović. 

On je kazao da je obavljena eutanazija svinja na mjestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadokadila štetu što će, kako je naveo, činiti i nadalje. 

Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije, Nedimović je rekao da kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje, automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso, ali je ta mjera privremenog karaktera.

"Potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionalizacije u Srbiji. To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine, svi ostali prostori gdje nema virusa su slobodni za trgovinu", rekao je Nedimović. 

On je rekao da se afrička kuga svinja pojavila još prije dvije godine u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, čitavoj istočnoj Evropi, i da je bilo samo pitanje vremena kada će, a ne da li će se uopšte pojaviti i u Srbiji.