BS u septembru članica Evropske narodne partije

Član Izvršnog odbora Bošnjačke stranke za međunarodnu saradnju Sead Šahman najavo je u intervjuu za Pobjedu da će ova stranka na jesen postati punopravna članica Evropske narodne partije, najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu. 

Objavljeno: 14. 08. 2019 - 07:11

- Naredna skupština Evropske narodne partije (European People’s Party- EPP) biće održana 9. i 10. septembra u Briselu, u Evropskom parlamentu. Bošnjačka stranka je već dobila poziv za taj skup i odredila delegaciju koja će je finalno predstaviti i, uvjeren sam, donijeti luču evropskih narodnjaka u Crnu Goru, kazao je Šahman.

Prema njegovim riječima, sve ono što su do sada uradili na putu integracije BS-a u EPP preporučuje ih članicama ovog političkog saveza kao pouzdanog partnera iz naše zemlje. Cijenim da članstvo u velikim evropskim političkim porodicama, za partije iz zemalja koje su izvan EU, predstavlja najbolju vrstu međunarodnog priznanja i legitimacije. To će dati značajnu prednost i na domaćoj političkoj sceni, rekao je Šahman.

POBJEDA: Zašto ste se kao manjinska partija baš odlučili za tu političku grupaciju?

ŠAHMAN: Činjenica je da Bošnjačku stranku karakteriše stabilnost političkog djelovanja. Kroz naša zalaganja dali smo veliki doprinos ostvarivanju jednog od značajnih strateških ciljeva za Crnu Goru – članstvo u NATO. Snažno podržavamo i proces pristupanja Evropskoj uniji. Takođe, postižemo i veću integraciju manjinskih naroda u institucije i njihovo aktivnije učešće na mjestima donošenja odluka. Izgradnja odnosa sa EPP-om predstavlja partnerstvo sa najuticajnijom evropskom političkom grupacijom, odnosno političkim subjektima sa kojima dijelimo mnogo zajedničkih vrijednosti – demokratije, slobode pojedinca, socijalne pravde, vladavine prava, snažnih institucija i očuvanih porodičnih i tradicionalnih vrijednosti. Snaženje naših veza sa EPPom značajno doprinosi i jačanju odnosa Crne Gore i Evropske unije. Time se ohrabruju i proevropske snage u državi koja je kandidat za članstvo, a što je naročito važno u ovim godinama koje su od velikog značaja za dalje djelovanje EU, usljed svih nedaća koje se dešavaju poput Bregzita. Ovom prilikom želim da naglasim da su veliki doprinos procesu učlanjenja BS-a u EPP dali naši partneri na tom putu. Prvenstveno njemačka fondacija „Konrad Adenauer“ - Kancelarija za Crnu Goru i Srbiju, koja je pružila nesebičnu podršku da jedna manjinska partija iz Crne Gore bude dio asocijacije narodnjačkih političkih stranaka. Zatim, „Robert Šuman“ institut iz Budimpešte, pojedini uticajni poslanici u Evropskom parlamentu i zvaničnici EPP-a koji su nas podsticali i podržavali na tom putu.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem izdanju Pobjede