Gegaj: Laž da Veliku Albaniju podržavaju svi albanski političari

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Dan da je notorna laž da svi albanski političari u Crnoj Gori podržavaju projekat Velike Albanije te da je riječ o neozbiljnim proizvoljnim i tendencioznim ocjenama.

Objavljeno: 14. 08. 2019 - 08:24

Na pitanje da li ima istine u tvrdnjama o postojanju projekta “Velike Albanije” i da li ta priča, pogotovo u medijima, utiče na odnose Srba i Albanaca u Crnoj Gori, on kaže da ne zna koliko utiče, ali i da je svima  jasno da je taj uticaj negativne prirode i da ne pomaže da u Crnoj Gori preovladavaju dobri odnosi između Albanaca i Srba.

„Još jednom ponavljam da je “Velika Albanija” veoma nejasan projekat davne prošlosti, koji je prisutan samo u slučajeva potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge, i to od onih koji ne žele dobro Crnoj Gori. U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju. O tome pričaju samo marginalci. Na kraju, želim da istaknem da politički pripadam DPS-u, u čije istorijsko nasleđe spada i davanje maksimalnog doprinosa očuvanju miru, jačanju multietničkog sklada i tolerancije u Crnoj Gori i šire, čak i u veoma turbulentnim vremenima i situacijama“, rekao je on.

On je rekao i da su notorna laž tvrdnje pojedinih opozicionih političara da svi albanski političari u Crnoj Gori podržavaju projekat “Velike Albanije“.

„Uostalom, takve izjave su toliko neozbiljne, proizvoljne i tendenciozne da ih je neumjesno i komentarisati. Dakle, Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata, niti za te svrhe smije zloupotrebiti bilo koji narod u Crnoj Gori. Uostalom, Albanci u Crnoj Gori su uvijek bili lojalni državi u kojoj žive, davali značajan doprinos njenom razvoju i punog srca učestvovali u obnovi njene nezavisnosti“, naveo je on.