Bećković: Ðukanović, pričajući o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju

Akademik SANU Matija Bećković izjavio je da Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, pričajući o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju.


Objavljeno: 14. 08. 2019 - 11:52

On je u intervjuu za “Blic” tako odgovorio na pitanje kako gleda na optužbu Ðukanovića da SPC u Crnoj Gori “čuva infrastrukturu velike Srbije”.

– Boreći se protiv jedne koje nema, niti je bilo, on se bori za jednu drugu koje formalno nema, ali je stvarno ima – rekao je Bećković.

Ideju objedinjavanja pravoslavnih vjernika u jednu crkvu u Crnoj Gori Bećković komentariše ovako:

– Ima ona priča kako je onaj od svega što je bilo potrebno za pušenje imao samo usta i volju da puši. Isto tako, ovi koji nisu kršteni i nemaju ni crkvu ni sveštenike, ni vjernike, a imaju volju da je imaju i onda bi da se ujedine. Da se ujedine ništa, sa nečim što postoji – naveo je Bećković.

Osim toga, zapitao je Bećković, “zašto autor te originalne ideje ne bi bio i vladika te crkve kad je već gospodar Crne Gore, pa da se i tu tradicija obnovi”.

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i samo ime smeta da bi bila crkva, smatra on i dodaje:

“Nije im propao samo taj projekat, sve što rade je pokušaj da se naduva prsla mješina”.

Komentarišući novi zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji predviđa mogućnost da crkve i manastiri postanu državna imovina, Bećković ocjenjuje da je i to nešto originalno i da je “to ideja nekoga ko je u crkvama držao trnokope i cement”.