Na koncertu izložili Crnu Goru poruzi i vrijeđali crnogorski identitet

Crnogorski pokret podnio je juče Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve kao organizatora turisticke manifestacije „Trg od cirilice“ u Herceg Novom, stavljajući im na teret da su odgovorni za krivična djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore kažnjivih po članovima 357, 359, 360 i 362 i krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz cl. 370 Krivičnog zakonika Crne Gore, a povodom skandala koji se dogodio na koncertu Vlada Georgieva „Za naše Kosovo i Metohiju“.

Objavljeno: 16. 08. 2019 - 09:20

SKANDAL

Pobjedi su iz Crnogorskog pokreta saopštili da su u prijavi navele da je Mitropolija crnogorsko- primorska, kao filijala Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, 11. avgusta na Kanli kuli organizovala koncert koji je „istupima govornika, podržanih organizovanim divljanjem mase huligana, namjerno obojen klerofašistički“.

„Združeni, govornici i masa, vrijeđali su Crnogorce i Crnu Goru i prizivali okupaciju zemlje. Na tome koncertu su se pjevale pjesme „Tamo daleko“ i uzvikivala parola „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“. Ova pjesma, kao i parola, suštinom muzičkoga i jezičkoga iskaza, na tome mjestu, u Herceg Novome, a naročito osobenom interpretacijom pjevača Vlada Georgieva, u atmosferi velikosrpskoga šovinističkoga orgijanja uperenoga protiv Crne Gore i Crnogoraca, koju je on raspirio i doveo do „usijanja“, pozivale su na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema Srbiji, što je kažnjivo po čl. 357 KZ-a. Podsticale su na protivustavno otcjepljenje Boke, kao dijela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je kažnjivo po čl. 359 KZ-a. Podsticale su na promijenu ustavnoga uređenja Crne Gore kao suverene zemlje što je kažnjivo po čl. 360 KZ-a. Nemušto su pozivale da se svrgnu najviši državni organi i nemušto stavljale u izgled pomoć iz inostranstva, odnosno, Srbije, što je kažnjivo po čl. 362 KZ-a i javno podsticale mržnju prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po čl. 370 KZ-a“, saopšteno je Pobjedi iz Crnogorskog pokreta.

Oni su u krivičnoj prijavi istakli da „ova Mitropolija, kao filijala Beogradske patrijaršije, ova kaznena djela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i takozvane Republike Srpske“.

Opširnije u Pobjedi.