Georgiev: ,,Tamo daleko“ veliča hrabrost naših predaka, uvijek ću je pjevati

Pjevać Vlado Georgije izjavio je da ne može da vjeruje da će neko protiv njega podnijeti krivičnu prijavu, jer je, kako navodi, pjevao pjesmu Tamo daleko i dodao da su takve najave sramne.

Objavljeno: 17. 08. 2019 - 16:29

„Ja i dalje, pravo da vam kažem, i ovu izjavu da će mene neko da tuži zbog pjesme „Tamo daleko“, prosto ne vjerujem u nju! Morao bih da vidim neki snimak ili da čujem svojim ušima, a ne da se to provlači po nekim papirima kao neki akt koji je neko izneo u nekoj grupi. Sram ih bilo! Pjesma „Tamo daleko“ nije nijednim aktom zakona zabranjena, nikoga ne ugrožava niti vrijeđa, sem što veliča hrabrost naših predaka i izaziva posebne emocije. A te emocije nikako nisu niti mogu biti predmet krivičnog prava. Ni po kom osnovu me za to neko ne može tužiti, a ako se, pak, odvaži i to učini – nek izvoli i nek se spremi da snosi sudske troškove“, rekao je on.

https://portalanalitika.me/clanak/342552/georgiev-zapjevao-tamo-daleko-u-novom-mandic-i-carevic-u-prvom-redu-video

Na pitanje da li je očekivao da će izvođenje pesme „Tamo daleko“ na humanitarnom koncertu dovesti do toga da neko protiv njega podnese krivičnu prijavu, odgovara odrično.

„Ne, zaista ne. Kao što nisam očekivao da, eto, kad odem na Adu Bojanu ili Ulcinj isključivo slušam albanski i albanske pesme, kao što u Kotoru i u Tivtu slušam hrvatske klape… I to mi nikada nije smetalo, naprotiv. Različitost je jako bitna, to je odlika demokratskog društva. Svako ima pravo na dio svog folklora, na kraju – sve je to zapravo i veliki dio kulturne baštine Crne Gore. Smatram da svako u Crnoj Gori ima pravo da se izjašnjava Crnogorcem, ali isto tako i kao Hrvat, Bošnjak, Albanac, pa valjda i kao Srbin“, rekao je on.

https://portalanalitika.me/clanak/342628/ministarstvo-kulture-podnosimo-krivicnu-prijavu-protiv-organizatora-koncerta