Četa specijalnih snaga Vojske Crne Gore po uzoru na Zelene beretke

Četa specijalnih snaga Vojske Crne Gore prvi put je prikazana u javnosti na snimcima koje je objavila RTCG, a pripadnici te elitne jedinice koriste doktrine i metode djelovanja američkih Zelenih beretki.

Objavljeno: 18. 08. 2019 - 12:07

Kako navodi javni servis, to nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da je jedan dio instruktora prošao njihove višemjesečne kurseve u SAD.

I dobrovoljci koji žele da zasluže mjesto u toj jedinici prolaze brutalno tešku obuku, čije su temelje takođe postavile američke Zelene beretke. U prosjeku tu obuku uspešno završi samo četvrtina kandidata.

Specijalci su organizovani u borbene timove od 12 ljudi, u kojima svaki čovjek ima svoju specijalnost, ali je obučen tako da može zamijeniti kolegu u bilo kojoj ulozi ako zatreba. Neki od zataka ove jedinice su izviđanja, prikupljanje obavještajnih podataka, odgovor na terorizam i hibridne prijetnje.

U kratkom dokumentarcu na RTCG pokazan je samo dio svakodnevnih aktivnosti Čete specijalnih snaga, jer neki elementi njihove obuke, zbog prirode posla koji obavljaju, kako se navodi, moraju ostati zatvoreni za javnost.