Njemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje u Berlinu

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima na Fejsbuku hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, koji je otkrio Indeks, postao je tema i njemačkih medija.

Objavljeno: 19. 08. 2019 - 12:17

Mađarevićeva je na svom profilu na Fejsbuku zagovarala “bijelu Evropu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak lične kulture”.

"Indeksovo" otkriće stiglo je i do Berlina, gdje je Mađarevićeva bila imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade. Njemačka televizija ZDF izveštava da je “rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pozornost” te dodaje kako se hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro ogradilo od stavova svoje diplomatkinje. Pozvana je na razgovor u Ministarstvo.

“Slučaj dobija na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsjedavanje Savjetu Evropske unije”, konstatuje ZDF.

ZDF ističe da se Mađarevićeva prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, tvrdila da joj je profil hakovan, ali se to suprotstavlja činjenici da je duže vrijeme objavljivala “ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove”. Navodi i da je Mađarevićeva “vrijeđala Angelu Merkel”.

O skandalu s rasističkim postovima hrvatske diplomatkinje izvještavaju i nedjeljnik Stern, poslovni dnevnik Handelsblat i mnogi drugi.

O ovoj blamaži hrvatske diplomatije članke su objavili i austrijski mediji, navodi "Indeks".

Austrijski tabloid Krone Cajtung piše o “mržnji na Fejsbuku” te da je “hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu” svojim postom o “čistoj i autentičnoj Evropi” koja je “bijela Evropa”. Krone podsjeća da je Mađarevićeva početkom godine imenovana prvom sekretarkom hrvatske ambasade u Berlinu.

Der Standard pak konstatuje da su “rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost” i ističe da se od Mađarevićeve hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova distanciralo.

“Prvo odbrana svojih stavova, onda navodno hakovanje”, ironićno piše Der Standard o promjeni priče Elizabete Mađarević koja je prvo rekla da ima pravo da izjavljuje takve stvari, da bi sutradan tvrdila kako je žrtva hakovanja i da se preko nje napada hrvatska vlada.