Trampa ne zanima šta će Vučić i Tači potpisati, ali će žestoko reagovati ako ne bude dogovora

Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Bijeloj kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.

Objavljeno: 19. 08. 2019 - 18:55

On je u tekstu za "Juropijan Vestern Balkans" koji prenosi Koha ditore, kazao da bi američki predsjednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsjednik SAD-a Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

"Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto“, napisao je Pinelis.

"Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova”, naveo je Pinelis, koji smatra da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara.

"Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati", smatra Pinels.

Uspjeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj ocjeni, predstavljao bi veliki spoljnopolitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.