Rješenje dijalog, a ne prijave i nametanje

Ne vidim da je prekršen neki zakon time što je na kulturnoj manifestaciji albanske dijaspore, na nacionalnom skupu, isticana albanska nacionalna zastava, zastava jedne nacionalne manjine - poručio je juče minister za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka komentarišući za Pobjedu najavu Ministarstva kulture da će podnijeti prijavu protiv organizatora skupa u mjestu Trgaja na obali Cijevne u Tuzima na kojem su se vijorile albanske zastave, a nije bilo i državne crnogorske.

Objavljeno: 20. 08. 2019 - 08:52

Ministar Zenka ocjenjuje da se nepotrebno otvara priča o pravu Albanaca da koriste svoje nacionalno obilježje, jer je to, kako je istakao, korak unazad i povratak Crne Gore u neka vremena iz kojih smo izašli.

TUMACENJE

- Na tom skupu niko nije vrijeđao Crnu Goru i nezahvalno je tu manifestaciju porediti sa nekim drugim na kojima su negirane sve naše vrijednosti, vrijednosti Crne Gore – rekao je Zenka.

Kategoričan je da Albanci, kao nacionalna manjina u našoj zemlji, i sa stanovišta zakona i Ustava imaju pravo da upotrebljavaju svoju nacionalnu zastavu.

- To je zastava svih Albanaca, nije samo zastava države Albanije – dodao je on.

Ističe i da je clan 23 Zakona o javnom redu i miru u nesaglasju sa Ustavom i Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola, ali vjeruje da će taj problem uskoro biti riješen.

- Kad bismo postupili po tom članu, u Crnoj Gori bismo morali da pišemo stotine kazni dnevno, jer nam je država puna stranih zastava – smatra ministar Zenka i ponavlja da zakon manjinama daje pravo da koriste svoje nacionalne simbole na kulturnim, sportskim i svim manifestacijama koje se odnose na afirmaciju manjina.

Ni potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu ne vidi ništa sporno u tome što na tom skupu nije bilo i crnogorske zastave.

Opširnije u Pobjedi.