Proširenje treba da teče paralelno sa reformama u EU

Koordinator Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) Florian Biber ocijenio je da Evropska unija nesumnjivo treba da reformiše svoje strukture, ali smatra i da takav proces treba da bude paralelan sa proširenjem EU.

Objavljeno: 20. 08. 2019 - 09:04

U razgovoru za Pobjedu, Biber, koji je profesor na Univerzitetu u Gracu, smatra da – ukoliko Brisel ne počne razgovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ovog oktobra – to sugeriše da Evropska unija ostaje blokirana u pogledu proširenja.

- Ono što smo vidjeli posljednjih godina je da se sve više država članica miješa u politiku proširenja Komisije, pa ostaje da se sagleda da li Komisija može ponovo imati svoj autoritet na terenu, rekao je Biber.

POBJEDA: Očekujete li da će novi sastav Evropske komisije, predvođen Ursulom fon der Lejen, uraditi više za proširenje nego što je to bio slučaj sa prethodnom postavom EK?

BIBER: Političko okruženje je gore nego kada je Junkerova administracija preuzela EK, sada je više krajnjih desnih populista na vlasti ili onih koji jačaju širom Evope. Proširenje je zapalo u ozbiljniju krizu, bez jasnog napretka ka članstvu u regionu i uz nespremnost nekih zemalja Evropske unije da podrže otpočinjanje pregovora o pridruživanju Sjeverne Makedonije i Albanije. Ključno pitanje je da li će i ko će biti sljedeći komesar za proširenje.

Vjerovatno će se nastaviti s radom, ali to nije naročito popularan posao, pa će velike i uticajne zemlje pokušati da dobiju bolje mjesto. Rizik je da će portfelj završiti kod komesara koji je slab ili dolazi iz zemlje koja ima problematičan položaj unutar Unije, poput Mađarske. Novi visoki predstavnik za spoljnu politiku Josep Borel ima veću težinu od Federike Mogerini, pa postoji nada da će se služba za spoljne akcije više angažovati u regionu.

Ono što smo vidjeli posljednjih godina je da se sve više država članica miješa u politiku proširenja Komisije, pa ostaje da se sagleda da li Komisija može ponovo imati svoj autoritet na terenu.

Opširnije u Pobjedi.