Krajnje vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici, počiniocima najstrože kazne

JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene i napade na zdravstvene radnike, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao, ne štedeći svoj život, pomažu povrijeđenima, saopštio je menadžment te ustanove.

Objavljeno: 20. 08. 2019 - 12:14

"Sve učestalije su uvrede i fizički napadi pojedinaca, a posljednji takav slučaj je napad na našu ekipu iz Pljevalja, koji su verbalno vrijeđani, a kasnije i kamenicom gađani kada su vozilom krenuli na hitnu intervenciju.

Krajnje je vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici u pozitivno pravnoj regulativi i da za počinioce budu predviđene najstrože kazne.

Država mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, i mi kao zdravstvena ustanova u koju građani imaju veliko povjerenje, što pokazuju brojke, jer na godišnjem nivou pružimo oko 350.000 usluga u ambulanti i na terenu, nećemo dozvoliti da nesavjesni pojedinci naruše odnos koji mora postojati između pacijenta i zdravstvenog radnika", navode u saopštenju.

Krajnje je vrijeme da se preispitaju sve mogućnosti nalaženja zakonskih rješenja, u cilju zaštite zdravstvenih radnika, dodaju oni.

"Incidenti između zdravstvenih radnika i pacijenata u krajnjem mogu imati dalekosežne posljedice i kao društvo moramo najozbiljnije prići rješavanju ovog evidentnog problema.

Smatramo da se ovdje radi o pojedincima, a da imamo izuzetno društveno odgovorne građane sa kojima imamo izvanredan odnos.

Najbolji pokazatelji kvaliteta rada i naših usluga jesu zahtjevi novoformiranih lokalnih samouprava koje su isključive u namjeri da se u njihovim opštinama oforme Jedinice za HMP.

Na kraju još jedan apel za naše građane i građanke da imaju visok nivo senzibiliteta prema zdravstvenim radnicima, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao spašavajući živote", dodaju u saopštenju.