Zemlji prijeti "Bog haosa": Asteroid stiže u narednih 10 godina, a nemamo odbranu

Za 10 godina pored Zemlje će proći "Bog haosa“, jedan od najvećih asteroida, a njegov potencijalni udar mogao bi da ima "devastirajuće posljedice za život na zemlji“.

Objavljeno: 20. 08. 2019 - 13:25

Asteroid "99942 Apophis" širok je 340 metara i proći će oko 30.000 kilometara pored Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite.

Brzina kojom će proletjeti pored nas biće oko 40.000 kilometara na sat, pa će biti vidljiv sa Zemlje, piše Express.co.uk.

Naučnici su svjesni da bi njegova putanja dok dođe do naše galaksije mogla da se promijeni, a na opasnost od asteroida, ali i činjenicu da trenutno nemamo nikakvu odbranu od njih upozorio je i Ilon Musk.

Šef SpaceX-a i Tesle objavio je na Tviteru članak o asteroidu koji je nazvan "Bog haosa". On je napisao da nije zabrinut oko tog konkretnog asteroida, ali je svjestan da će jednom "veliki kamen" udariti u Zemlju, a mi odbranu u tom slučaju nemamo.

O opasnostima koje nam prijete iz svemira, kao i o našoj nemogućnosti odbrane prije nekoliko godina govorio je i naučnik iz NASA-e Džozef Nut. On je rekao da bi veliki objekat iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosaurse prije 66 miliona godina ponovo mogao da udari u našu planetu.

Problem je što, ako bi naučnici zaista pronašli takav objekat koji je na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi mogli da urade kako bismo se zaštitili od udara i spriječili potencijalno uništenje ljudske vrste.

Naučnici su predložili da NASA napravi jednu letjelicu za presrijetanje svemirskih objekata ukoliko dođe do takvih opasnosti, kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za organizaciju misije spasavanja naše planete i života na Zemlji ako se, tačnije kada se, navodi britanski portal, jednom otkrije takav asteroid.