Tanja Stupar Trifunović dobitnica nagrade "Risto Ratković"

Bosanskohercegovačka književnica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri.

Objavljeno: 20. 08. 2019 - 19:50
Foto: Portal RTCG

U najuži krug za ovu nagradu našli su se još i Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba“, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima“, „Vrtlog“ Ilhana Pačariza i knjiga „Dete“ Živorada Nedeljkovića.

Dobitnica nagrade „Risto Ratković“, kaže da joj je posebno ova nagrada draga jer je dobila za poeziju.

„Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna jer uprkos tome što nema poželjan status medju čitalačkom publikom poput romana u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada `Risto Ratković` učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam ono posebno mjesto za poeziju“, kazala je Stupar Trifunović .

Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Risto Ratković“ došlo je 50 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Moram istaći da mi je čast biti predsjednica žirija ove prestižne književne nagrade. Na konkurs je, ove godine stigao značajan broj kvalitenih knjiga i autora i žiri je zaista imao zahtjevan zadatak, ali smatramo da smo donijeli pravu odluku i da knjiga „Razmnožavanje domaćih životinja, Tanje Stupar Trifunović, zaista zaslužuje nagradu Risto Ratković“, istakla je Jovana Bojović.

Nagrada „Risto Ratković“ dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 50 knjiga, s tim što smo jednu odmah diskvalifikovali, jer se radilo o izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

„Na anonimni konkurs za pjesnike do 27 godina stiglo je 10 rukopisa. Rezultate sa ovog konkursa, kao i svake godine, saopštićemo nakon nastupa finalista ovog konkursa, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena dobitnici Tanji Stupar Trifunović na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u kući Rista Ratkovića.

Žiri su činili predsjednica Jovana Bojović i članovi Pavle Goranović, Radmila Lazić, Asmir Kujović i Marko Pogačar.