Addiko Bank AD Podgorica objavila rezultate za prvu polovinu 2019

Rezultat nakon oporezivanja EUR 1.6m je odraz kontinuirane primjene strategije fokusiranja na ključne segmente 

Objavljeno: 21. 08. 2019 - 16:57

Rezultat nakon oporezivanja EUR 1.6m je odraz kontinuirane primjene strategije fokusiranja na ključne segmente

  • Rezultat nakon oporezivanja u prvoj polovini 2019. godine iznosi EUR 1,6 miliona (što predstavlja rast od 29% u odnosu na isti period 2018)
  • Snažna pozicija u ključnim segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima iznosi 82% ukupnih kamatonosnih kredita
  • Snažna kapitalna osnova: koeficijent adekvatnosti kapitala od 14,7% značajno je iznad zakonom propisanog minimuma (14,0% na kraju 2018)
  • Neto kamatna marža je povećana na 4,2% (3,4% u prvoj polovini 2018)
  • Uspješnim izlistavanjem Addiko Grupe na Bečkoj berzi 12. jula 2019. godine, potvrđena je potreba za bankom specijalizovanom za poslove sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima

Addiko Bank AD Podgorica dio Addiko Grupe, banka specijalizovana za poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, zabilježila je u prvoj polovini godine jedan od najboljih rezultata od početka transformacije.

U prilog tome ide činjenica da rezultat nakon oporezivanja iznosi 1,6 miliona eura, što je rast 29% u odnosu na isti period prošle godine.

Time je još jednom potvrđena veza između uspješne primjene poslovnog modela fokusiranog na ključne semente poslovanja sa stavnovništvom, malim i srednjim preduzećima i stabilne pozicije koju banka ima na crnogorskom finansijskom tžištu.

Ključni pokretači unapređenja povezani su sa rastom u segmentu stanovništva koji bilježi rast bruto kredita od 11% u odnosu na isti period prošle godine. Kao rezultat toga, neto kamatna marža je sa 3,4%, koliko je iznosila u prvoj polovini prošle godine, bilježi rast od 4,2% u prvoj polovini ove godine. U isto vrijeme, koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 14,7% (14,0% na kraju prošle godine) i to je značajno iznad zakonom propisanog minimuma.

Ovakav uspjeh temelji se na konceptu straightforward bankarstva, troškovnoj efikasnosti koja je realizovana kroz digitalizaciju, a sve sa ciljem pojednostavljenja poslovnih procesa, jasne komunikacije i pružanja jednostavnih proizvoda i usluga kojima Addiko banka izlazi u susret svakodnevnim potrebama klijenata u Crnoj Gori.

Izuzetno sam ponosan što je za nama još jedan uspješan period u kojem je Addiko Bank u Crnoj Gori ostvarila rezultat nakon oporezivanja od EUR 1,6 miliona, što predstavlja kontinuirani napredak u poslovanju. Dodatno, vrlo sam zadovoljan naprednom implementacijom strategije Addiko Grupe, što je vidljivo i u našoj vodećoj poziciji u poslovima sa stanovništvom u Crnoj Gori. Štaviše, čast je biti dio bankarske grupe koja je izlistana na berzi, čime je potvrđeno postojanje potrebe za specijalizovanom bankom koja u odnosu na univerzalne banke ima jednostavan i fokusiran model kojim stanovništvu i malim i srednjim preduzećima nudi pogodnosti i efikasnost. Nastavićemo putem transformacije i uvođenja inovacija kojima ćemo našim klijentima pružiti brzu i kvalitetnu uslugu i moderno korisničko iskustvo“, izjavio je Christoph Schoen, glavni izvršni direktor Addiko Bank AD Podgorica.