Dodik: Nije trebalo formirati BiH, već tri države

Član Predśedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je formiranje te države 1995. godine bila greška i da ona nije trebalo da bude konstituisana, što potvrđuje sve što se dešavalo do danas.

Objavljeno: 21. 08. 2019 - 23:20

Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da za Bosnu i Hercegovinu nijesu dva od tri konstitutivna naroda i da se sada plaća cijena intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Savjeta ministara.

"Neko je htio da napravi vladu Bosne i Hercegovine, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, umjesto konstituisanja Bosne i Hercegovine taj prostor je trebalo redefinisati i formirati tri države - Republiku Srpsku, Herceg Bosnu i Bosnu.

Dodik je ponovio da je stav i pozicija Republike Srpske vojna neutralnost, a da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuslovno formiranje vlasti.

"Republika Srpska se ponaša u skladu sa opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenjih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO i to postavili kao uslov za formiranje vlasti", rekao je Dodik.

Istakao je da se Bošnjaci ponašaju u skladu sa svojim, a Srbi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može da postoji, dodavši da je u ovoj situaciji Republika Srpska spremna da prihvati isključivo ono što je propisano Ustavom.

"Imamo, međutim, Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a visoki predstavnik se na to ne oglašava", kazao je Dodik.

On je ukazao da u Bosni i Hercegovini nije moguće nametnuti neoliberalni princip "jedan čovjek, jedan glas", što se sada pokušava.

"Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može da funkcioniše. Ignorišu se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminiše se mogućnost njenog značaja", ocijenio je Dodik.

Govoreći o sporazumu za formiranje vlasti, koji je potpisao sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Dodik je rekao da tu jasno piše da se moraju poštovati Ustav i zakoni, uz poštovanje stavova drugih nivoa vlasti, a to znači vojna neutralnost.

Pored toga, piše da nijedna odluka vezana za NATO integracije ne može da bude prejudicirana, što znači da nema akcionog plana za članstvo, pojasnio je Dodik.