Kraljica Elizabeta nije htjela princa Čarlsa za nasljednika

Britanska kraljica Elizabeta II izgleda nikada nije planirala da će je sin, princ Čarls, zamijeniti na tronu.

Objavljeno: 21. 08. 2019 - 23:31
Foto: AP

Zato je unuka princa Vilijama pripremala za to otkako je bio tinejdžer. Iako je veza među njima posebna, princ i kraljica nisu uvijek bili bliski, a Elizabeta II je u jednom razdoblju života osjećala “veliku tugu” zbog svog odnosa sa Vilijamom, tvrdi kraljevski biograf.

Vojvoda od Kembridža (37) će jednog dana postati kralj, čega je bio svjestan još u djetinjstvu, međutim, tek je u 13. godini shvatio da su počele pripreme za tu važnu ulogu. Tada su odnosi između njegovih roditeljia, princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane, počeli da se pogoršavaju.

Dajana je u intervjuu za BBC 1995. podijelila privatne detalje o kraljevskoj porodici i čak dovela u pitanje prikladnost svog otuđenog muža da postane kralj.

"Mislim da niko ne zna odgovor na to pitanje. A očigledno je to pitanje svima u glavi. Ko zna šta će sudbina donijeti, kako će se okolnosti odvijati", rekla je tada. Dajana je takođe tada priznala da se uvijek sukobljavala sa Čarlsom po tom pitanju.

"Razumjela sam taj konflikt jer je biti princ od Velsa veoma zahtjevna uloga, ali biti kralj je još zahtjevnija uloga", rekla je Dajana, dodajući da s obzirom da poznaje Čarlsov karakter ne zna da li bi on mogao da se navikne na tu ulogu.

Kraljevski biograf Ingrid Sjuard je sada u svojoj knjizi “Moj muž i ja: Insajderska priča o 70 godina kraljevskog braka” opisala kako je kraljica uskočila da pruži mladom Vilijamu pravo vođstvo. Sjuardova je otkrila da je kraljica prethodno bila tužna što je slabo viđala Vilijama otkako su se njegovi roditelji otuđili.

"Jedina osoba koja je mogla i morala da pomogne – bila je kraljica. Ona je vrlo dobro znala sa kakvim se pritiscima Vilijam suočava. Rekla je svojim savjetnicima da se plaši da bi on mogao da “pukne” poput njegove majke", navela je ona.

Vilijam je tako počeo redovno da se sastaje sa bakom i dekom Filipom u vrijeme ručka. Filip bi potom otišao, a Vilijam i kraljica bi ostali zajedno da razgovaraju.

"Pričali su kao nikada prije", istakla je Stjuardova, dodajući da su njih dvoje konačno dobili priliku da se redovno viđaju i oforme pravi odnos.

Kraljica je uspjela da objasni Vilijamu da je institucija monarhije nešto što treba da se poštuje i očuva. Vilijam i njegova baka su do danas ostali bliski, a kraljica je čak počela da priprema njegovu suprugu Kejt za ulogu kraljice. Vojvotkinja od Kembridža je sa kraljicom bila na nizu javnih događaja proteklih godina, a u martu su zajedno posjetile Kraljevski koledž u Londonu. Uprkos tome što je Kejt Midlton članica kraljevske porodice već osam godina, ovo je bio prvi javni nastup na kome su se pojavile njih dvije zajedno.

Elizabeta II je Kejt dodijelila krst Kraljevskog viktorijanskog reda nakon što je vojvotkinja 29. aprila proslavila osam godina braka sa Vilijamom. Ovo odražava visoko mišljenje koje kraljica gaji o Kejt. Elizabeta II je takođe nevjerovatno ponosna na svoje unuke i prisustvuje kraljevskim dešavanjima zajedno sa ženom svog drugog unuka princa Harija, Megan Markl.