Zapuštena Jusovača dokaz nebrige grada

Stari zatvor Jusovača postao je pravo ruglo grada. Zidovi su se u nekim djelovima obrušili, a nekadašnje ćelije pune su smeća. Kompletan objekat je zarastao u korov. Ovakva slika dočekuje turiste koji u glavni grad Crne Gore dolaze vozom ili autobusom, piše Dan.

Objavljeno: 24. 08. 2019 - 08:48

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nedavno je obećao da je sanacija starog podgoričkog zatvora Jusovača jedan od prioriteta, te da je gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom kulture već preduzela konkretne korake i napravila okvirni plan rekonstrukcije i revalorizacije tog prostora. Plan je da se tamo dobije novi izložbeni prostor za kulturne aktivnost, ali i za smještaj turista ili umjetnika. On je tada rekao da će Jusovača biti novo mjesto okupljanja mladih i talentovanih ljudi, ali i da će obogatiti turističku ponudu grada. Međutim, Jusovača je i dalje ruglo grada.

Stanovnici Drača pozivaju Glavni grad da što prije reaguju jer će prijeti opasnost da se objekat potpuno uruši. Kosa Darmanović ističe da je Jusovača sada samo jedna velika ruševina koja je postala ruglo grada.

“Jusovaču treba što prije renovirati. Glavni grad mora brzo reagovati. Ovdje su Željeznička i Autobuska stanica i svi koji dolaze u naš grad vide ovu ruševinu”, kaže Darmanović.

Istog mišljenja je i Hajro Šekularac. On poziva Glavni grad da što prije reaguju, jer kako ističe nije lijepo da turisti gledaju Jusovaču u kakvom je sad stanju.

“Svi građani misle isto, da je treba rekonstruisati jer ovako ničemu ne služi. I to treba što prije uraditi”, rekao je Šekularac.

Tamnica Jusovača je spomenik treće kategorije. U registru zaštićenih spomenika je od 1979. godine, ali je u zapuštenom i dobrim dijelom ruševnom stanju. Kompleks sadrži više objekata, na uglovima zidova su kule stražara, a u unutrašnjosti dvije veće spratne zgrade muški i ženski zatvor, kao i ruine upravne zgrade, kuhinje, magacina i radionica.

Kompleks je počeo graditi Juso Mučin Krnić sredinom 19. vijeka, korisnici kuće koju je on sazidao su se mijenjali pa je tu živio i Marko Miljanov, a svojevremeno radila muzička škola. Dokupljivane su i susjedne kuće da bi 1893. godine tu bio formiran zatvor i ostao do kraja šezdesetih godina kada je formiran sadašnji u Spužu.