U nevremenu poplavljeni objekti i putevi, 17 evakuisanih

Područje općine Tešanj sinoć oko 22 sata zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama.

Objavljeno: 24. 08. 2019 - 13:01

Posebno je kritično na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području opštine, u mjestima Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević, gdje je zbog bujičnih voda i plavljenja u svojim objektima bilo zatočeno više mještana, kao i desetak gostiju u jednom ugostiteljskom objektu u Jelahu, kaže se u jutrošnjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

"Nažalost, sinoć nas je zadesila izuzetno jaka kiša koja je napravila ozbiljne probleme. Tokom noći, civilna zaštita je djelovala na terenu. Štete su ogromne. Jutros će Štab civilne zaštite proglasiti vanredno stanje", poručio je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

On je najavio da će ekipe na terenu raditi po prioritetima i hitnosti, a da su prioritet životi ljudi, te nakon toga javna infrastruktura, stambeni i drugi objekti.

"Pozivamo sve one koji mogu da pomognu u hitnim mjerama sanacije. Svi koji su imali ulazak vode u objekte treba da prijave takve slučajeve na broj civilne zaštite", pozvao je načelnik.

FUCZ ističe da je u akciji spašavanja ukupno evakuisano 17 građana. S obzirom na to da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija vršeno je otežano pristupanje zatočenim osobama u naseljenom mjestu Piljužići i Jelahu.

Poplavljeni su i preduzeće FAD d.d. Jelah i Osnovna škola "Huso Hodžić“ u Tešnju.