Preminuo dugogodišnji trener ŽOK Luka Bar Žarko Stajović

Odbojkaški trener Žarko Stajović umro je juče u 73. godini poslije kraće bolesti.

Objavljeno: 25. 08. 2019 - 22:17

On je čitav svoj život posvetio odbojkaškom sportu, ali bio i utemeljivač ženske odbojke u Crnoj Gori.

Sve je počelo 1980 godine kada je postao trener MOK Mornar, da bi pet godina kasnije oformio i ženski odbojkaški klub Mornar sa kojim je takođe imao velikog uspjeha.

Takav posvećen rad prema odbojkaškom sportu početkom 90-tih, prepoznali su u gradu, kao i čelni ljudi barskog i crnogorskog privrednog giganta Luke Bar i formiran je ŽOK Luka Bar sa kojim je Žarko bukvalno krenuo od nule i za kratko vrijeme doveo ovaj klub do međunarodno prepoznatljivih granica.

U sezoni 1994/95.  popularne barske “sirene” su se u tadašnjoj ex- Jugoslaviji domogle Prve “B” lige gdje su provele tri sezone, a potom pod njegovim vođstvom u sezoni 1997/98. izborile i plasman u najviši rang Prvu “A” ligu ex Jugoslavije.

Vrlo brzo Baranke su stekle kult velike i dobro organizovane ekipe i u novom rangu takmičenja, boreći se sa u to vrijeme sa veoma jakim odbojkaškim centrima i ekipama poput Crvene zvezde, Poštara, Radničkog.

 “Sirene” su pod vođstvom trenera Stajovića kao četvrtoplasirane u ligi izborile i veliko međunarodno takmičenje CEV Kup, a bile i redovne učesnice završnice Kupa SRJ.

Nakon manje pauze Stajović je u još jednom navratu bio šef stručnog štaba Luke Bar u sezoni 2000/01, dok je u kratkom periodu bio i trener Studentskog centra iz Podgorice.

Potom se posvetio stvaranju MOK Luka Bar gdje je takođe za kratko vrijeme napravio respektabilnu ekipu, kao i radu sa mlađim kategorijama u barskom i crnogorskom odbojkaškom šampionu.

Pod njegovom trenerskom palicom stvoreno je na desetine sjajnih odbojkašica i odbojkaša od kojih su mnogi i sada istaknuti članovi ženske i muške seniorske reprezentacije Crne Gore.

Žarko Stajović sahranjen je danas u 15 sati u zetskom selu Ponari.