"Veterinarski dani" i sjednica Savjeta za zaštitu životinja u Beranama

Međunarodno naučno – stručno savjetovanje „Veterinarski dani 2019“, koji se svake godine tradicionalno održava u organizaciji Veterinarske komore Crne Gore, biće održano u Beranama 29. i 30. avgusta.

Objavljeno: 28. 08. 2019 - 12:49

U sklopu Veterinarskih dana, kao i prethodne godine, u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove biće održana sjednica Savjeta za zaštitu životinja.

Očekivanje je da će sjednici Savjeta iu okviru ovogodišnjih Veterinarskih dana prisustvovati predsjednici svih crnogorskih opština, kako bi se sagledalo šta je na nivou lokalnih uprava urađeno na planu rješavanja brojnih izazova vezanih za pse lutalice, napada pasa na ljude i nehuman odnosa prema životinjama.

Takođe, definisaće se dalji koraci, posebno u dijelu zajedničkih aktivnosti u susret predstojećoj akciji identifikacije i registracije pasa.

Uprava za bezbjednost hrane predstaviće i novu kampanju za podizanje svijesti o odgovornom vlasništvu nad kućnim ljubimcima, koja se realizuje kroz projekat finansiran iz pretpristupne pomoći EU (IPA 2014).

U okviru sjednice biće uručeni i ugovori o podršci nevladinim organizacijama koje su izabrane po javnom konkursu Ministarstva poljoprivrede za finansiranje projekata/programa NVO u oblasti zaštite dobrobiti životinja za 2019.

 

Jubilarni, deseti po redu Veterinarski dani okupiće eminentne stručnjake  Svjetske organizacije za zdravlje životinja(OIE) iz zemalja regiona i Crne Gore. Program savjetovanja obuhvata široku lepezu izoblasti veterinarske djelatnosti: upotreba veterinarskih ljekova i antimikrobna rezistencija, zdravlje životinja i mjere kontrole zaraznih bolesti životinja, sa posebnim akcentom na afričku kugu svinja, hirurgija i ortopedija malih životinja.

 

Skupu će prisustvovati predsjednik i potpredsjednici Federacije veterinara Evrope, zatim dekani veterinarskih fakulteta iz Beograda i Sarajeva, ove godine po prvi put i Veterinarskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta.

Učešće su potvrdili predsjednici veterinarskih komora Srbije, Republike Srpske, Albanije, Kosova, Makedonije, a planirano je i potpisivanje sporazuma o saradnji komora regiona.

Svečano otvaranje Veterinarskih dana je u četvrtak, 29. avgusta, u hotelu Berane, sa početkom u 09:00h. Sjednica Savjeta za zaštitu životinja počeće u 11,00h.