Hrvatska druga najpopularnija turistička destinacija u EU

Hrvatsko probalje smjestilo se na drugo mjesto top turističkih destinacija u Europskoj uniji, kada su u pitanju inostrani turisti, piše Politico.

Objavljeno: 29. 08. 2019 - 12:15

Prema podacima istraživanja ugledne američko političke-novinske organizacije o turističkom kretanju u Evropi od 2009. do 2017. godine ispred Hrvatske jedino su Kanarska ostrva, dok je Jadran iza sebe ostavio svjetski poznate regije poput Katalonije i Andaluzije u Španiji te Veneta u Italiji.

Prema njihovim podacima, broj turističkih noćenja u cijeloj Evropskoj uniji u stalnom je porastu, a u posmatranom razdoblju zabilježen je rast od 29,3 posto, dok je u Hrvatskoj ostvaren rast od 130 posto. Nakon recesije, u Letoniji koja se našla na prvom mjestu, zabilježeno je četiri puta više noćenja u 2017. nego u 2009. godini.

Usporedbe radi, Francuska je u istim godinama rasla 47 posto, Španija 35 posto, Grčka 31 posto, a Italija samo 13 posto. U istom razdoblju u Irskoj je bio samo dvopostotni turistički rast.

Gledano u cjelini, Evropska unija broji oko 31 milion kreveta od čega je trećina njih smještena u Francuskoj i Italiji. I još jednom, Hrvatska se našla na samom vrhu liste zemalja po broju turističkih kreveta u odnosu na broj stanovnika. Tako u našoj zemlji na hiljadu stanovnika dolazi 255 turističkih kreveta, što je dva i po puta više nego u većini drugih zemalja EU-a.

Usporedbe radi, Francuska ima 77 turističkih kreveta na hiljadu stanovnika, Italija 83, Grčka broji 118 kreveta, dok u Španiji, na hiljadu stanovnika, dolazi 76 kreveta.

S druge pak strane, u odnosu na veličinu zemlje i broj stanovnika 2017. godine samo su Malta i Hrvatska imale gotovo 20 hiljada noćenja na svakih hiljadu građana, čime su zajedno sa Španijom uvrštene u zemlje koje su premašile svoje mogućnosti prijema gostiju u odnosu na broj domicilnog stanovništva. U velikom su pak zaostatku s brojem gostiju u odnosu na broj stanovnika Rumunija i Poljska.

No, čini se kako veliki rast broja turista ne godi svakoj zemlji. Tako, na primjer, Barselona pokušava zaustaviti izgradnju novih hotela, poznati pariški muzej Luvr u maju je bio zatvoren zbog štrajka radnika koji su se bunili na sve lošije uslove rada i sve veći broj turista. Amsterdam je pak s druge strane, započeo kampanju “Cijenimo i poštujmo” uz povećanje kazni za nedolično ponašanje na javnim prostorima. Upravo su ta tri grada ovo ljeto objavila pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog velike ekspanzije Airbnb i drugih servisa za najam stanova turistima, umjesto lokalnom stanovništvu.