U Baru osvanuli grafiti Ratka Mladića, SDP traži da se hitno uklone

Socijaldemokratska partija oštro osuđuje pojavu grafita na pojedinim fasadama barskih zgrada na kojima se nalazi lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Objavljeno: 30. 08. 2019 - 14:59

“I pored različitih interpretacija u vezi sa karakterom krvavog rata na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina oko jedne stvari ne može biti rasprave”, kazali su u SDP-u.

Podsjećaju da je sud osnovan od strane Ujedinjenih Nacija osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog progona, istrjebljenja, ubistava i  zločina protiv čovječnosti.

“Takvim (ne)ljudi ne zaslužuju mjesto na bilo kojoj javnom površinu u Crnoj Gori, pogotovo ne u Baru koji je simbol crnogorske multikulturalnosti i građanskog sklada u kojem živi pripadnici dvadesetak etničkih zajednica”, poručuju u SDP-u.

Pozivaju nadležne gradske službe, da bez birokratizovanja problema, u najhitnijem roku uklone sramne grafite kako ne bi došlo do uznemiravanja građana Bara i lošeg utiska koji turisti mogu ponijeti.

“Prebacivanje odgovornosti na skupštine stanara ili različite opštinske organe je sakrivanje od posla koji je trebalo hitno uraditi, dok bi postavljanje dugo obećavanog video nadzora u gradu bi spriječilo da se ovi incidenti ne ponavljaju”, navode u SDP-u.