NATO šalje kontrahibridni tim za podršku u Crnu Goru

Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku koji će se baviti hibridnim prijetnjama biće upućen u Crnu Goru - to se navodi u tekstu portala Politiko.eu koji se bavi ,,hibridnim shvatanjima“ u današnjem okruženju.

Objavljeno: 31. 08. 2019 - 06:40

U julu 2018. godine, čelnici NATO-a saglasili su se da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih.

- EU jača saradnju sa NATO, transatlantskim savezom koji je tokom poslednjih nekoliko godina pojačao svoje akcije u borbi protiv hibridnih prijetnji. Testiraju se takozvani ,,kontrahibridni timovi za podršku”, uključujuć i i prvi koji ć e biti raspoređen u Crnoj Gori, navode diplomatski izvori, piše Politiko.

Iz NATO su Pobjedi potvrdili da se će ovi timovi biti upućeni u zemlje članice, ali nisu precizirali da li će prvi takav tim biti upućen baš u Crnu Goru. - Timovi za podršku protiv hibridnih sistema predstavljaju novo sredstvo Alijanse da pomogne saveznicima u saznanjima kako da se što bolje pripreme i odbrane od hibridnih prijetnji. Ovaj koncept je još uvijek u fazi razvoja.

Još se biraju nacionalni stručnjaci, a oni koji su izabrani prolaze obuku. Detalji o raspoređivanju ovih stručnjaka u pojedine savezničke zemlje još se finaliziraju, kazao je Pobjedi NATO zvaničnik. Politiko navodi da se u narednim mjesecima i godinama očekuje se da EU ocijeni i poboljša svoje mjere protiv dezinformacija i miješanja u izbore, mješavinom tvrdog i mekog zakona.

- Savjet EU je nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na „hibridne“ prijetnje poput dezinformacija, lažnih vesti i pokušaja miešanja u izbore. Finski predstavnici, koji predsjedavaju Savjetom EU do kraja godine, takođe su istakli tu temu u svom strategijskom dokumentu početkom ove godine. Novi šef Komisije Ursula von der Leien već je rekla u svojim političkim smjernicama da ima za cilj da predloži „Akcioni plan za evropsku demokratiju“ koji će se „baviti prijetnjama spoljnih intervencija na naše evropske izbore“, uključujuć i zaštitu od dezinformacija i miešanja, piše autor članka u Politiku.

Crna Gora je ove godine usvojila Strategiju nacionalne bezbjednosti, u kojoj se, između ostalog navodi da je globalno bezbjednosno okruženje kompleksno i izloženo nepredvidivim promjenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova. Karakterišu ga, dominantno, nekonvencionalne, asimetrične i hibridne prijetnje, navodi se u usvojenom dokumentu. Iako je vjerovatnoća za izbijanje konvencionalnih sukoba u regionu mala, kako se ističe, oni se ne mogu u potpunosti isključiti.

- Kao posljedica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracije Crne Gore u NATO, ukupnih integracionih procesa u regionu i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori danas je značajno smanjena, ali se u budućnosti ne smije zanemariti, ocjenjuje se u strategiji. U maju ove godine, Crna Gora je postala 22. članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama (Hybrid CoE). Najmanja balkanska država priključila se strateškom, ekspertskom forumu saveznika iz NATO-a i Evropske unije, što bi trebalo da joj pomogne u postavljanju nacionalnog štita od hibridnih uticaja tzv. trećih strana.