Gradonačelnik Vuković uručio udžbenike prvacima OŠ “Milorad Musa Burzan”

Ovo je veliki dan za sve vas, ali i veliki dan za nas u Glavnom gradu, jer danas nova generacija Podgoričana i Podgoričanki kreće na put sazrijevanja, sticanja novih znanja, a mi smo uvjereni da je to put koji vodi u bolju i svjetliju budućnost. Ovo je jedan od najljepših dana u toku godine za gradsku upravu i koristim priliku da našim prvacima poželim godine sreće, radosti, igre, druženja, ali i godine vrijednog rada, istakao je gradonačelnik dr Ivan Vuković na početku nove školske godine u  JU OŠ „Milorad Musa Burzan“.

Objavljeno: 02. 09. 2019 - 13:05

On je naglasio da, iako su prvaci još uvijek mali i možda ne razmiju ono što će im život pružiti u nekom narednom periodu, danas postaju dio OŠ „Milorad Musa Burzan“ što je posebna privilegija i obaveza jer je to jedna od najstarijih škola u glavnom gradu i kao takva ona predstavlja istinski simbol Podgorice.

„To je jedna od najboljih škola u Podgorici i kao takva predstavlja luču crnogorske porosvijećenosti, ali isto tako posljednjih 60 godina nosi ime mladog revoucionara antifašiste, slobodara, čovjeka koji je položio svoj život u 23 godini kako bi ova genracija i sve naredne generacije imala pravo i slobodu da odlučuju o svojoj budućnosti. Budućnost ove generacije je evropska. Prije nego što završe osnovnu školu Crna Gora će biti dio Evropske unije i to je nešto o čemu naši nastavnici moraju voditi računa, to je nešto što za njih predstavlja dodatnu obavezu, oni moraju nove generacije učiti da prije svega budu dobri ljudi, dobri drugovi, da pomažu onima koji imaju i mogu manje od njih, da vrijedno rade, da vrijedno uče, da vole svoj grad, da vole svoju zemlju, i naravno da navijaju za Budućnost“ istakao je Vuković.

On je naglasio da će gradska uprava na tom putu biti podrška što je dokazala i ove godine jer smo obezbijedili besplatne udžbenike za sve prvake osnovnih škola na teritoriji glavnog rada, a dodatno našim osnovcima koji su slabijeg materijalnog stanja obezbijedili smo i besplatan školski pribor, a na više lokacija u gradu vrijedno smo radili kako bi se objekti u kojima borave i đaci koji idu u osnovne škole i vrtiće dočekali sa zadovljstvom, kako bismo kvalitet boravka u tim objektima podigli na viši nivo.

„Na kraju, danas nijesam slučajno ovdje, ovo je način da iskažem poštovanje za ono što je vrijedna donacija našeg Podgoričanina, uglednog poslovnog čovjeka gospodina Veselina Mijača, koji, iako gotovo pola vijeka živi u Švedskoj, nije zaboravio svoj grad, nije zaboravio svoju zemlju i nije zaboravio svoju školu i zahvaljujući njemu mi danas svjedočimo mnogo ljepšem izglediu ove stare dame iza nas“, zaključio je Vuković.

Direktorica OŠ „Milorad Musa Burzan“ Andrea Sokić je saopštila da je na početku nove školske godine pred kolektivom te obrazovne institucije važan zadatak da nauče prvake da zavole školu i da u nju radošću dolaze. „Dragocjeno će biti iskustvo, prijateljstvo i znanje  koje steknete u školskim klupama i nadam se da ćemo u godinama koje predstoje  umjeti dobro da se razumijemo i da ćemo uz dobru volju u najboljem interesu učiti našu djecu“, saopštila je Sokić.

Ona je naglasila da će se kolektiv  škole  truditi da svoj djeci dani provedeni u školi budu kvalitetni i puni prijateljstva, zanimljivih sadržaja i dobrih zajedničkih rezultata i prvacima uputilma iskrene želje da u školi postave najčvrći temelj za budućnost.

Direktorica škole je posebnu zahvalnost uputila gradonačelniku dr Ivanu Vukoviću i Glavnom gradu koji je obezbijedio besplatne udžbenike za prvake u Podgorici.

Podsjećamo da je Glavni grad u proteklih pet godina izdvojio više od 600.000 eura i na taj način je skoro 13.000 prvaka dobilo besplatne udžbenike, a više od 2.000 mališana iz porodica u stanju socijalne potrebe novčanu pomoć za nabavku školskog pribora.