FOTO Tivatskim đacima uručena 583 kompleta udžbenika

Predstavnici Opštine Tivat i Opštinskog sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti uručili su danas  đacima svih tivatskih osnovnih škola besplatne udžbenike.

Objavljeno: 02. 09. 2019 - 13:59

Za tekuću školsku godinu je obezbijeđeno 195 kompleta za prvi, 188 za drugi i 200 kompleta za treći razred, za što je izdvojeno 24.293 eura. 

predsjednik-opstine-sinisa-kusovac

Ova aktivnost je, kako je istakao predsjednik tivatske Opštine dr Siniša Kusovac, dio kontinuiranih ulaganja i investicija lokalne uprave u osnovne škole. 

„Počev od Radovića gdje je kompletno rekonstruisan krov, potom u Gradiošnici u Donjoj Lastvi , gdje je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za sve tri osnovne škole u Tivtu, da bismo mogli, shodno projektno-tehničkoj dokumentaciji da završimo rekonstrukciju i izgradnju tih škola na nivou glavnih projekata, i u skladu sa tim da apliciramo kod nadležnog Ministarstva, u cilju da bismo iduće godine mogli ući u investiranje u izgradnju određene osnovne škole– bilo da se radi o školi u Donjoj Lastvi ili u Gradiošnici, sasvim je svejedno “, dodao je Kusovac.

Primjetno je, smatra on, da treba investirati u izgradnju nove škole, usljed povećanog broja djece u tivatskoj opštini. 

„Ono što je takođe bitno jeste u periodu od juna 2018. do ove godine, samo u van-nastavnim aktivnostima opština Tivat je uložila preko 100.000 eura. Naravno, u kontinuitetu ulažemo ne samo po osnovu infrastrukture, već i po osnovu opremanja, kako u osnovnim tako i u srednjim školama“, zaključio je Kusovac. 

sekretarka-sekretarijata-za-kulturu-i-drustvene-djelatnosti-dubravka-nikcevicSekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević podsjetila je da Opština Tivat i nadležni Sekretarijat već četvrtu godinu za redom uručuju besplatne udžbenike učenicima i roditeljima.

tivatdodjelaudzbenika3„Prethodne tri godine udžbenike su dobijali učenici prvog razreda, dok se od ove godine udžbenici dodjeljuju đacima drugog i trećeg razreda“, navela je ona. 

To međutim, kako je istakla, nije jedina briga lokalne uprave prema obrazovnim ustanovama i njihovim najmlađim sugrađanima. 

„Lokalna uprava to radi na brojne načine, počevši od raznoraznih aktivnosti i podrške kada su posrijedi van-nastavne aktivnosti, poboljšanje kvaliteta nastave i infrastrukture. Imali smo mnogo aktivnosti u prethodnom periodu, a imamo i jako dobru saradnju sa javnim ustanovama“, kazala je Nikčević. 

tivatdodjelaudzbenika2U Sekretarijatu za kuturu i društvene djelatnosti, kako je dodala, nastavlja se priča iz obrazovnog ciklusa, kada su posrijedi starije generacije.

„Naime, ovih dana raspisujemo i javni konkurs za dodjelu stipendija za sve one koji su bili vrijedni. Jedan konkurs će trajati 30 dana i moram da istaknem da smo od ove godine povećali iznos mjesečnih stipendija na 70 eura za sve one koji imaju prosjek od 9 do 9.5, odnosno na 100 eura za sve one čiji prosjek prelazi 9.5. Takođe, još jedna novina jeste da ćemo od ove godine uvesti stipendije i za magistarske studije. Nadamo se da ćemo ove godine biti u prilici da velikom broju naših sugrađana, vrijednih studenata dodijelimo stipendije“, istakla je Nikčević.