cuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica. " /> cuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica. " />

Samsung i SK Telecom na automobilskim trkama demonstrirali primenu 5G tehnologije

Samsung Electronics i SK Telecom uspješno su demonstrirali na koji način 5G tehnologija može poboljšati doživljaj prilikom gledanja auto i moto trka. Demonstracija performansi je održana na trkačkoj stazi Korea International Circuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica.

Objavljeno: 03. 09. 2019 - 16:07

Dok se trkački automobil kretao brzinom od 210 km na čas, oprema je pokazivala stabilne performanse 5G uređaja u zoni staze prilikom live download-a, upload-a i primopredaje (handovers). Brzina download-a dostigla je 1Gbps, demonstrirajući kapacitet za multi-gigabit download na 5G uređaju koji se nalazi u trkačkom vozilu i koristeći frekvenciju od 200MHz, u spektru od 28GHz. (Kliknite ovdje za povezani video.)
Visoka brzina 5G tehnologije, neometana komunikacija i besprekorna primopredaja omogućavaju efektniji i bezbedniji prijenos video materijala, ka i od automobila koji se kreću brzinom između 200 i 370 kilometara na čas. Ova tehnologija je, preko live broadcasting rješenja kompanije SK Telecom, pod nazivom T Live Caster 5G, omogućila kompanijama da u realnom vremenu koriste live video streaming opciju za prenos snimka iz različitih uglova i pozicija tokom trke.

samsung-and-sk-telecom-5g-racing-test-5g-base-station-1

Test je pokazao da tehnologija mmWave može da ostvari pun potencijal 5G mreže, kako bi doprinjela pronalasku inovativnih načina korišćenja i novih poslovnih modela, kao što je poboljšano iskustvo prilikom gledanja trka. Na primer, putem 5G wireless konekcije, kamere ugrađene u kokpit moći će da prenose live stream video iz trkačkih automobila, omogućavajući gledaocima da uživaju u pogledu iz perspektive vozača. Putem VR, AR i live streaming-a od 360 stepeni, fanovi trka osjećaće se kao da se lično nalaze u automobilu.
„Za 5G tehnologiju otvorile su se nove mogućnosti nakon što je u prvoj polovini 2019. godine širom Koreje i SAD počela njena komercijalna upotreba”, rekao je Jaeho Jeon, izvršni potpredsjednik i rukovodilac segmenta R&D, Networks Business u kompaniji Samsung Electronics. „Samsung je, uz globalne operatore, pionir u pronalaženju komercijalnih primena 5G tehnologije. Ovaj test je sjajan primer poboljšanog korisničkog iskustva i podizanja trkačke industrije na  još viši nivo.”

samsung-and-sk-telecom-5g-racing-test-5g-base-station-2

„Komercijalna upotreba 5G tehnologije doprineće društvu mnogo više od veće brzine. U pitanju je ključna inovacija za transformisanje digitalnog prostora radi uvođenja novih, poboljšanih poslovnih modela koji su do sada postojali samo u našoj mašti”, rekao je Park Jin-hyo, direktor sektora ICT R&D Center u kompaniji SK Telecom. „Nastavićemo da sa kompanijom Samsung blisko sarađujemo na pomjeranju granica tehnologije i mogućnosti 5G mreže.”
U septembru 2017. godine, Samsung je u Koreji (Link) ostvario prvu svjetsku primopredaju (handover) putem 5G mreže između vozila koja su se kretala 190 i 205Km na čas. Na osnovu ovog dostignuća, u saradnji sa globalnim operatorima kompanija je nastavila sa razvojem mogućnosti mreže kroz sveobuhvatnu seriju realnih testova pokretanih 5G tehnologijom, pomažući da se prevaziđu dosadašnje tehnološke granice.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Svojim idejama i tehnologijom Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost. Kompanija postavlja standarde u oblasti TV aparata, smartfona, nosivih uređaja, tableta i digitalnih kućnih uređaja, mrežnih i LSI sistema, memorije i LED tehnologija. Za dodatne informacije i vijesti, posetite news.samsung.com.


O kompaniji SK Telecom

SK Telecom je najveći mobilni operator u Koreji, sa skoro 50 odsto tržišnog udjela. Kao pionir svih generacija mobilnih mreža, kompanija je 1. decembra 2018. komercijalizovala 5G mrežu i najavila prve 5G pretplatnike 3. aprila 2019. godine. Sa najboljom 5G mrežom na svetu, SK Telecom je odlučan da učestvuje u uvođenju novog doba hiper-inovacija, transformacijom načina na koji korisnici rade, žive i zabavljaju se. Oslanjajući se na snagu svojih usluga, kompanija razvija beskompromisne vrijednosti na različitim tržištima uvezanim sa informaciono-komunikacionim tehnologijama, poput medija, bezbjednosti i komercijalnih usluga.
Za više informacija, kontaktirajte [email protected] ili [email protected]